Slika proroka VIII

Posetili ste arhivu prikaza proroka kroz vekove pomenutu u jednom od prethodnih članaka na ovu temu? Niste! Dobro de, znam da nemate vremena ni za važnije stvari ali evo ponovo imate priliku. Naime u Indoneziji su juče održani prvi protesti ispred američke ambasade u Džakarti. Ovoga puta povod nisu bile danske karikature već reljefni prikaz Proroka na severnom pročelju zgrade američkog Vrhovnog Suda izgrađene 1935. godine. Na ovom prikazu Prorok se nalazi u društvu sa Justinijanom, Charlemagne-om, Kraljem John-om, Lujem IX i Napoleonom, dok su na južnom pročelju prikazani i Mojsije, Hamurabi, Solomon, Konfučije i Solon između ostalih. Zajedno severno i južno pročelje zgrade prikazuju 18 zakonodavaca koji su obeležili Istoriju razvoja sekularnih (sic!) Zakona kako novog tako i starog Sveta. Nakon sedam decenija, u svetlu opšte rasprave oko “prava” na prikaz Proroka, “nekome” je zasmetala ova figura. Iako sve vreme “uzdržani” u sukobu oko karikatura, pokušavajući da se postave kao moralni autoritet, Amerika i njeni “interesi” (čitaj američka politika prema islamskom Svetu), sada i zvanično, sa “opravdanim” razlogom, postaju meta protesta.

Iz “ilegale” se oglasio i Kurt Westergard, autor karikature na kojoj je Prorok prikazan sa turbanom u obliku bombe koja je izazvala najviše protesta. Škotskom Glasgow Herald-u dao je intervju u kome je jasno stavio do znanja “zainteresovanima” da se ne kaje zbog svog crteža koji je doveo do “sukoba civilizacija” koji zadnjih nedelja potresa Svet. Italijanski Ministar Roberto Kalderoli (iz redova konzervativne Lige Severa) podneo je ostavku nakon što je njegov javni nastup u majici sa karikaturama Proroka izazvao proteste ispred italijanskog konzulata u libijskom gradu Begaziju u kojima je u sukobu demonstranata i snaga bezbednosti stradalo 10 ljudi. Njegov kolega, libijski Ministar unutrašnjih poslova, Nasr al-Mabruk smenjen je istim povodom.

Na drugoj strani Sveta, u Nigeriji, došlo je do krvavih sukoba u mestu Maidaguri (region Borno). Šestnaest ljudi je ubijeno (većinom hrišćana), jedanaest hrišćanskih hramova i brojne prodavnice spaljene, u sukobima islamske većine, hrišćana i snaga bezbednosti. Povod? Iako u NIgeriji uglavnom nije potreban povod za ovakva krvoprolića – bile su karikature Proroka Muhameda. Crtica – grupa demonstranata nabacila je na čoveka automobilsku gumu, polila ga benzinom i zapalila! Nigerija je zemlja sa gotovo jednakim brojem Muslimana i Hrišćana, uz znatno prisustvo lokalnih afričkih religija. Kao i u većem delu podsaharske Afrike, tako i u Nigeriji, ove dve svetske religije značajno su prisutne tek poslednjih 500 godina i u religijskoj praksi duboko isprepletene sa pradavnim afričkim tradicijama i verovanjima.





Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.