Sad malo Isus

Makkal Osai karikatura - Grešni Isus Hrist

Malezijski dnevnik na tamilskom jeziku Makkal Osai objavio je na naslovnoj strani svog izdanja od utorka karikaturu, bolje reći šmilustraciju, Isusa sa cigaretom u jednoj i “čokanjčetom” (verovatno Budweiser) piva u drugoj ruci koja je izazvala žestoke reakcije predstavnika hrišćanskih i drugih nemuslimanskih religija u Maleziji. U obrazloženju protesta, između otalog i zahteva za zatvaranjem lista, upućenog od strane hrišćanskih grupa navodi se da iako je Isus za života bio saosećajan prema bližnjima i tolerantan prema nevernicima ovakvo predstavljanje Sina Božijeg zahteva odlučnu reakciju države i malezijskog društva. Uredništvo Makkal Osai-a je pod pritiskom danas objavilo izvinjenje zbog nenamernog propusta jednog od svojih urednika koji je spornu karikaturu navodno preuzeo sa Interneta i objavio bez prethodnih provera.

Tokom protesta zbog objavljivanja karikatura Proroka Muhameda u danskom Jyllands-Posten Malezija je dala znatan doprinos a prošle godine zatvorena su dva lista koja su se usudila da sporne karikature predstave malezijskom čitalaštvu. U Maleziji gde živi preko 25 miliona pripadnika svih velikih religija (izuzev Judaizma) pitanja religijske prirode česta su meta interkonfesionalnog sporenja pa se reakcija vlasti na ovaj nenamereni propust očekuje se sa velikom pažnjom.

Dopuna – 24. avgusta, odlukom Ministra unutrašnjih poslova malezijske Vlade, list Makkal Osai kažnjen je jednomesečnom zabranom izlaženja.





2 thoughts on “Sad malo Isus

  1. Dobra smilustracija, nema sta:)

    Povodom teme. Ja se jos uvek dvoumim o tome sta da mislim, da li je strasno to sto danas vise nista nije sveto, ili to sto je sloboda izrazavanja tragicno ogranicena ? Mislim, ove dve stvari iskljucuju jedna drugu, a ja ne znam koja je tacnija….

  2. Covek koji je autor ove slike po mom misljenju nezna sta radi.. Huli na boga i to na ovako ruzan nacin cineci ga gresnim nekom glupom slikom koja simbolizuje nesto sto se nije desilo ne desava se niti ce se ikada desiti.. Tako da mislim da je ovo jedno od najglupljih gresaka koje je kreator ove slike nacinio..nemam reci da opisem ovu sliku koja je po meni jedna neslana sala koja ce preci u greh.. Ali sam rekao svoje misljenje cisto jer nikad ne treba upotrebiti izraz ”Nemam Komentara” jer je to isto kao da ne posedujes svoj stav o nekom dogadjaju i kao da neumes da izvedes neki svoj zakljucak iz neke radnje,pojave ili pak da das prokomentarises neko delo..

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.