Slika proroka III

Nakon reakcije Luiz Arbur za shodno je našao da se “objavi” i generalni sekretar Ujedinjenih Nacija a povodom objavljivanja spornih karikatura Proroka Muhameda u danskom Jyllandes-posten-u. “Bauk” karikatura istovremeno širi se Evropom, karikature, bilo sve bilo pojedine, su objavili, između ostalih, francuski La Liberation, belgijski De Standaard i irski Daily Star. S druge strane protesti zbog karikatura proširili su se na Veliku Britaniju, Indoneziju, Tursku, Egipat i Irak. Nažalost oni koji protestvuju nisu imali prilike da sporne karikature i vide ali im to ne smeta jer “veruju na reč” svojim religioznim i političkim liderima (sic!).

U raspravama koje se vode oko karikatura posebno se ističe karikatura Proroka Muhameda sa turbanom u obliku starovrem’ske bombe i upaljenim fitiljem. Prema jednima, pročitajte šta je bio povod za karikature, autor Kurt Westergaard, je želeo da ukaže na to da bombaši samoubice na svoje misije polaze sa Alahom “na usnama”, dok druga strana tvrdi da karikatura predstavlja poistovećivanje svih Muslimana sa teroristima. Ko je u pravu? Ko bi ga znao. Primetićete, valjda, da se ovako pojednostavljeni argumenti svode na civilizovanu intelektualnu raspravu o tome koje značenje ova pojedinačna karikatura ima za obe strane u sukobu, nikako na isterivanje pravde oružjem i otmicama, paljenje zastava, objavljivanje skarednih karikatura (a ima i takvih) ili ignorisanje problema pikselizacijom (čitaj: ponašanje američkih medija).

A da, za one koji misle da je Jyllandes-posten samo želeo da za sebe ugrabi “15 minuta slave” i izvuče finansijsku korist, priložena je karikatura Ariela Sharon-a objavljena u istom listu.





Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.