Slika Proroka X

Nakon što je preživeo fašizam, Nacizam i Staljinizam, Svet je sada suočen sa novom globalnom pretnjom – Islamizmom.
Mi, pisci, novinari, intelektualci, pozivamo na otpor religioznom totalitarizmu i zalažemo se za popularisanje slobode, jednakih mogućnosti i skeularnih vrednosti za sve.
Nedavni događaji, izazvani objavljivanjem crteža proroka Muhameda u evropskoj štampi, razotkrili su neophodnost borbe za navedene univerzalne vrednosti.
U ovoj borbi pobeda neće biti izvojevana oružjem, već na polju ideologije.
Ne prisustvujemo sukobu civilizacija niti o suprotnostima između Zapada i Istoka, već globalnom okršaju demokrata i teokrata.
Kao sve totalitarne ideologije, Islamizam je odnegovan na strahu u frustraciji.
Propovednici mržnje poigravaju se ovim osećanjima ne bi li izgradili snage kojima bi nametnuli svet u kome će vladati nejednakost a sloboda biti skršena.
Javno kažemo, jasno i glasno – ništa, čak ni očaj, ne opravdava izbor tame, totalitarizma i mržnje.
Islamizam je reakcionarna ideologija koja ubija jednakost, slobodu i sekularizam gde god je prisutna.
njegova pobeda (Islamizma o.a.) može samo stvoriti Svet pun nepravde i ugnjetavanja – muškarca nad ženom, fundamentalista nad ostalima.
Nasuprot njemu (Islamizmu o.a.), moraju se omogućiti univerzalna prava za ugnjetene i žrtve nejednakosti.
Odbijamo “kulturni relativizam” koji nameće shvatanje da su muškarci i žene muslimanske kulture uskraćeni za pravo na jednakost, slobodu i sekularizam u ime poštovanja pojedinih kultura i tradicija.
Odbijamo da se odreknemo svog kritičkog duha iz straha da budemo optuženi za “Islamofobiju” – iskrivljeno shvatanje koje kritiku Islama kao religije proglašava za žigosanje Islamskih vernika.
Stajemo u odbranu univerzalnosti slobode izražavanja, tako da kritički duh može obitavati na svakom kontinentu, naprotiv svakog zlostavljanja i dogme.
Apelujemo na demokrate i one slobodnog duha u svakoj zemlji da učinimo naše doba dobom svetlosti a ne tame.

Ovo je prevod pisma koje su Ayaan Hirsi Ali, Chahla Chafiq, Caroline Fourest, Bernard-Henri Levy, Irshad Manji, Mehdi Mozaffari, Maryam Namazie, Taslima Nasreen, Salman Rushdie, Antoine Sfeir, Philippe Val i Ibn Warraq javnosti uputili sa stranica francuskog nedeljnika “Charlie Hebdo”.





Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.