Sukob civilizacija

Ovo je još jedna iz serije karikatura koje su nakon objavljivanja u danskom Jylland-posten-u (autor: Lars Refn) dovele do otvorenog sukoba između islamskih zemalja i Danske. U prethodnom postu na ovu temu napisao sam da bi bilo sramota za danske novinare da se izvine zbog objavljivanja karikatura jer bi to praktično značilo da su neke religije zaštićene od bilo kog vida kritike. Nažalost danski list se javno izvinio već sledećeg dana u nešto zavijenoj formi i naizgled u skladu sa principima slobodne štampe, ali … uostalom pročitajte sami izvinjenje.

S’ druge strane u Evropi se lagano razbuktava sukob liberalnog dela javnosti i političkih (korektnih) elita. Britanski Donji Dom odbacio je predlog Vlade (drugi predlog koji je odbačen za mandata Tonija Blera) da se kao prekršaj označi namerno/nenamerno “vređanje” verskih osećanja koje za posledicu može/ali i ne mora da ima izazivanje verske mržnje. Formulacija britanskih zakonodavaca je tako uvijena da je možda najbolje da pročitate šta Rowan Atkinson kaže na tu temu. U Francuskoj, France-Soir (inače već mesecima u finansijskoj krizi zbog malog tiraža) objavio je na naslovnoj strani karikaturu na kojoj, zajedno u oblacima sede Muhamed, jevrejski i hrišćanski Bog kao i Buda, na kojoj hrišćanski Bog kaže Muhamedu – “Nemoj sad da se žališ, Muhamede, sve su nas dole ismejavali”. Na unutrušanjim stranama list je objavio i sporne karikature, isto kao i nemački Die Welt, španski El Periodico i italijanska La Stampa. Moto svih ovih članaka je “Imamo pravo na slobodu reči!”

I dok novinari u zapadnoj Evropi pokušavaju da odbrane slobodu izražavanja, s druge strane političke elite, podstaknute pre svega ekonomskim interesima svojih privreda, pokreću jednu, po mom mišljenju, nezgrapno iskonstruisanu raspravu o granici do koje se sme ići u kritici religije i to svake ponaosob, ne obazirući se na kritike da time direktno ograničavaju stečene slobode sopstvenih građana i u povlašćen položaj dovode pripadnike pojedinih verskih grupa u sekularnim društvima. Jer ukoliko Evropa danas poklekne pred pretnjama radikalnih islamskih grupa, artikulisanih čak i kroz postupke Vlada pojedinih islamskih zemalja, već koliko sutra i druge verske zajednice imaće puno pravo da traže iste ili slične “povlastice” za sebe. Model građanskog društva u kome je religija odvojena od države a vera i ispovedanje lična stvar pojedinca mogao bi da se lako uruši poput kule od karata pred naletom “verskog” fanatizma.





6 thoughts on “Sukob civilizacija

  1. Da barem malo znate o Islamu, o ljepotama te vjere i da postujete milione pripadnika Muslimanske religije koji zive na bivse Jugoslovenskim podrucjima, ne biste pisali ovakve “stupidities”! Sloboda stampe je jedno a vrijedjanje, kao sto i VI SAMI cinite je nesto sasvim drugo!!!

  2. Bljazgaris jer nemas pojma o vjeri. Problem je sto je vjera odvojena od drzave eli ne i drzava od vjere. Ako se budu napadale i skrnavile sve religije gdje ce nas to odvesti glupane velickovicu.

  3. Cekaj malo…neko uvredi muslimane tako sto Muhameda predstavi kao militantnog, pa uvredjeni dohvate puske da malo prangijaju, otmu ponekog i usput zapale par ambasada cisto da se oduze ovima sto ih cimnuse zbog militantizma…?????
    Sta bi rekli da je neko nacrtao Isusa i Muhameda kako leze na plazi ?????
    Mislim da je ta scena vise po volji i jednom i drugom nego ovo foliranje tzv. njihovih vernika. ako hocete da se bijete o.k. budite otvoreni, a ovih vasih foliranja svetu je vise pun k…..
    i razdvojte vise u svojim glavama veru od religije…

  4. Pogled na stvari s malim odmakom – nema ništa od urušavanja sekularne države, dapače. Čak su i umjereni Švedi napravili svoje karikature, pri čemu ne pokazuju namjeru izraziti žaljenje ili ispričati se. Izgleda da ljudima polako dolazi u glavu da multikulti pri kojem kulture pripadaju različitim civilizacijama (a ponajprije islamu) i nije posebno dobra ideja. Istovremeno, elite idu dalje sa svojim projektom. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati.

    Inače, koncept sukoba civilizacija je često pogrešno shvaćen. Postoji prijevod originalnog Huntingtonovog članka iz 1993. na http://islamu.wordpress.com/sukob-civilizacija/

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.