Ubiše ga narodnjaci

Gotovo nezapaženo prošla je vest iz Hrvatske, preneta i na B 92, o “hrvatskom branitelju” Stojanu (sic!) koji se samozapalio u svom automobilu Hyundai Accent u znak protesta zbog gostovanja srpskog narodnjaka Bore Drljače (preko 4 decenije na “estradi”, hitići Plači mala plači, album Nedam Krajine …) na proslavi “pravoslavnog” praznika Gospojina u blizini manastira Lepavina kod Koprivnice.

Stojan se parkirao u blizini policijskog obezbeđenja proslave manastirske slave, malo kao pregovarao sa policajcima, zatim se polio sa dva kanistera benzina, zatvorio u svoj automobil na kome se vijorila hrvatska zastava i KaaBoooom. Izvučen je nakon eksplozije i požara u automobilu sa opekotinama na 70% tela, a opekotine je zadobio i policajac koji ga je spasao. Stojan, koji pati od postraumatskog stresnog poremećaja (a.k.a. vijetnamski sindrom – uspomena iz domovinskog rata o.a.), smešten je bolnicu a što se nastupa Bore Drljače tiče ne zna se pouzdano je li održan…

Vesti o ovom događaju su šture i faktografske, nema ni naznake pokušaja da se objasni iracionalni Stojanov gest. Iskreno, ne sećam se da se neko na prostoru bivše Jugoslavije spalio u znak protesta protiv bilo čega u decenijama iz nas. Bilo je pokušaja, neuspelih, više insceniranih no stvarnih, ali su oni većinom bili tipa Vratite mi decu – Hoću svoj posao nazad – Ne lomite mi bagrenje. Ovo je sada prvi put da se neko “uspešno” samospalio u znak protesta zbog “narodnjaka” pa još protiv takve “legende” poput Bore Drljače (hitići Oj Bojana pitaj Milijanu, Krajišnici gdje ćemo na prelo, Oraje Oraje …) čoveka koji je ostavio neizbrisiv trag na našoj estradi (čitaj: srpsku muzičku scenu zavio u crno). Naravno pročitajte i komentare na ovu vest, nećete se pokajati.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.