Pogrešan autobus

Da nepoznavanje jezika i ulazak u pogrešan autobus nije baš tako naivna nezgoda koju ćete kasnije, uz smeh, prepričavati porodici i prijateljima svedoči slučaj Jaeyana Beuraheng iz Tajlanda koja je na priliku da svoje “zgode” prepriča čekala čitavih 25 godina!

Danas 76-ogodišnja starica pre 25 godina pozdravila se sa svoje osmoro dece i iz Narativata u Tajlandu krenula u “šoping” preko granice, u susednu Maleziju. U “povratku” Jaeyana se, prvenstveno zbog neznanja jezika, ukrcala u pogrešan autobus i u nadi da će se vratiti u svoje mesto završila 1,300 kilometara severnije u Bangkoku – zbunjena i uplašena bukom i gužvom velegrada ponovila je grešku. Na kraju putovanja Jaeyana se našla još 650 kilometara severnije u Čiang Miau, gradiću u blizini granice sa Burmom gde je sledećih 5 godina provela u prosjačenju sve dok je policija nije privela 1987. godine i predala na staranje socijalnoj ustanovi. Pošto je Jaeyana govorila samo jezikom Yawi, dijalektom koji koriste Muslimani u južnom Tajlandu, ustanova socijalnog staranja smatrala je da Jaeyana ne ume da govori sve dok se na praksi, 20 godina kasnije, nisu pojavila trojica studenata iz njenog kraja koji su, srećom po Jaeyana-u, uspeli da “slože kockice”. Studenti su bili ti koji su, nakon raspitivanja, uspeli da ostvare kontakt sa najmlađim Jaeyana-im sinom Mamuom kome su sliku starice poslali mobilnim telefonom.

Bio sam u šoku od sreće i uzbuđenja kada sam video sliku i prepoznao lice koje nisam video poslednjih 25 godina, rekao je Mamu koji je zajedno sa braćom i sestrama godinama tragao za majkom sve dok im nije rečeno da ju je pregazio voz u Jali (Tajland).

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.