Virtuelna ambasada

Švedski institut i Vlada Švedske preko svog portala sweden.se najavljuju skoro otvaranje prve zvanične virtuelne ambasade u okviru virtuelnog sveta Second Life. Virtuelna švedska ambasada biće replika prezentacije švedske amabasade “Švedska kuća” (House of Sweden) u Vašingtonu i prvenstveni cilj će biti promocija Švedske i njenih kulturnih i industrijskih potencijala zainteresovanim “cyber” žiteljima. Planovi daljeg razvoja virtuelne ambasade uključuju i kupovinu ostrva u okviru virtuelnog sveta na kome će zainteresovane švedske kompanije moći da postave sopstvene virtuelne kancelarije. Virtuelna ambasada neće nuditi putna dokumenta niti vize već je po rečima Olle Waestberg-a, direktora Švedskog Instituta, zamišljena kao originalan i napredan način komunikacije sa sve probirljivijim korisnicima informacija. Naša je namere da ciljne grupe potražimo tamo gde su najprijemčivije za informacije koje nudimo.

Prema jutrošnjim podacima virtuelni 3-D svet Second Life, koji kreiraju njegovi stanovnici dok tehnologiju obezbeđuje američka kompanija Linden Lab, ima 3,356,705 “stanovnika” (gotovo trećina od njih se “nastanila” u poslednjih par meseci) koji su se tu “doselili” od 2003. godine kada je Second Life započeo sa radom.

Sad svako će reći da je nešto više od 3 miliona korisnika malo u poređenju sa auditorijem koji ima CNN ali ta razlika u brojevima i osećaj za moderno je upravo ono što vest klasifikuje kao senzaciju i gura je na prve strane svetskih medija. Miodraže Popoviću čini mi se da je vreme za ostavku davno isteklo!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.