2012. ribolovačka retrospektiva

Uprkos zimskoj apstinenciji nekako sam izdržao da ne pišem do danas … konačno vreme je da se presaberem i sumiram ribolovačku 2012. godinu.

Jedan od ciljeva za 2012. ulov na pivski čep

Jedan od ciljeva za 2012. ulov na pivski čep

Postavio sam sam sebi neke ciljeve za prošlu godinu i gotovo sve ostvario.

  • nisam odneo ni ripčeta s vode, knjižica ulova prazna i uredno overena od kraljevačkih VIDRI (nisam još potpuno zadovoljan pa ću ove godine “birati” varalice i poboljšati tehniku da ribu vraćam sa minimalnim oštećenjem u vodu),
  •  planirao sam makar jedan ulov na pivski čep, samo da pokažem da može, a doživeo par izlazaka u kojima sam se slatko napecao klenova na srebrni Becks dva i po,
  • prestao sam da slikam ulove – brzo sam odustao čak i kad je trebalo pokazati kako je moguće nahvatati 20-30-40 klenova za dva sata pecanja na varke,
  •  “izdržao” sam gaženje u patikama od aprila do novembra, sad koliko je to dobro ne znam, samo se nadam da kao penzioner neću morati da se vratim na plovak.
  • napredovao sam u strpljenju i posvećenosti na vodi, da sam napredovao maaalo više ostvario bih i cilj “svaki izlazak – ulov” – ovako ostaje za sledeću godinu.

Napredovao sam u “čitanju vode” i konačno shvatio da Moravama, bar kad je klen u pitanju, svake sezone treba pristupati kao da su nove reke u pitanju – prosto rečeno – neki tereni na kojima sam 2011. “trsio” klenove 2012, u sličnim uslovima, nisu dali ni ripčeta – i obratno – potezi na kojima ni klenče ranije nisam imao, uzvodno ili nizvodno, bili su potpuno druga priča! Novembra prošle godine sam naučio još jednu važnu lekciju o važnosti eksperimenta u varaličarenju – ako neka varka radi u datim uslovima na vodi ne znači da neka druge neće raditi još bolje! 

Volim da pecam za sebe, samotnjački, ali prošle sezone sam imao priliku i čast da upoznam, otpecam i podružim se sa nekim izvanrednim ljudima i vrsnim varaličarima. Nema potrebe za imenima, ako ovo pročitaju, prepoznaće se sami! Žalim što nisam uspeo da nakupim više od 40-ak izlazaka na vodu što zbog besparice i enormnih cena goriva što zbog drugih porodičnih i privatnih obaveza … ne marim … varaličarim aktivno tek pune tri sezone i planiram da tako nastavim u godinama koje su pred nama.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.