Izborni vodič za upućene, neupućune i neodlučne

Odlučili ste za koga ćete glasati – nema potrebe da dalje čitate ovaj tekst – proverite sebe i svoje znanje odgovora na pitanje – Kakav stav politička opcija koju podržavate ima prema javno-privatnom partnerstvu u oblasti komunalnih usluga (npr. električna energija, pijaća i tehnička voda, sakupljanje otpada, daljinsko grejanje) ? 

Ako ste od onih koji su u nedoumici od kakvog će uticaja vaša odluka da učestvujete sa nevažećim listićem ili da uopšte ne izađete na izbore 6. maja 2012. godine biti na društvene i političke događaje u Srbiji … ovaj članak je za vas !

Veličković::blog se desetak godina profesionalno bavio politikom, između ostalog, analizom i obradom rezultata, kao i organizacijom kontrole izbora. Posledično, sve tvrdnje iz ovog članka, za razliku od sličnih tekstova wannabe eksperata, možete čitati uz obaveznu zdravu dozu skepticizma. Da budem otvoren do kraja – svejedno mi je kako će ko 6. maja postupiti – učestvovanje na izborima je lično pravo, ne obaveza, ne dužnost, P-R-A-V-O ! Osnovni motiv za ovaj članak su a) rezultati istraživanja objavljenog u okviru članka o srpskim izborima u magazinu The Economist po kojem je 80% Srba nezadovoljno i ljuto, 77% se oseća bespomoćno i beznadežno, 60% je “samo” depresivno, i b) nesuvisla i oprečna pisanija na temu belih listića, izbornih crtića, nevažećih glasova, kao i licemerno zastrašivanje onih koji bi na ovaj način da iskažu svoj protest naspram ponude političkih ideja u Srbiji 2012. godine. Ništa manje – ništa više.

U Republici Srbiji je na parlamentarnim i lokalnim izborima u upotrebi Dontov (D’Hondt) sistem raspodele mandata prema najvećem količniku broja osvojenih glasova svakog učesnika, u ovom slučaju kroz 250 iteracija (ne odnosi se na manjinske stranke o.a.). U Dontovom sistemu  u obzir se uzima isključivo broj regularno osvojenih glasova – posledično – nevažeći, beli, neiskorišćeni i ini listići nemaju uticaja na konačnu raspodelu mandata u parlamentu. Važno je napomenuti da nevažeći i beli listići u bilo kom  procentu itekako imaju uticaja na broj glasova neophodan za prelazak praga izbornog cenzusa – ovo u praksi znači da što je više nevažećih/belih listića to je broj glasova koje treba da osvoje stranke poput URS, DSS, Dveri, (Estradni) Pokret radnika i seljaka V-E-Ć-I. Da ne bude nedoumica oni koji se odluče da izbore presede kod kuće smanjuju prag izbornog cenzusa a povećavaju broj preostalih/neiskorišćenih listića (moderna fraza je bačene narodne pare) i kolektivno ulaze u bezimenu statistiku izborne izlaznosti koja poslednjih 20 godina varira od 28-45 odsto u zavisnosti od toga kolika je percepcija važnosti pojedinih izbora.

Ako prihvatamo da su u osnovi sadašnjih političkih i ekonomskih problema Srbije naizgled polarizovane i od stvarnosti otuđene partokratije koje su se otele kontroli građana, predvođene liderima iza kojih stoje horde koristoljubaca – svesno učiniti nevažećim svoj listić je validna i legitimna lična poruka. Nemam za koga da glasam jer niko od vas ne nudi ništa novo, progresivno, obećavajuće. Jedan od načina da se ovakav stav iskaže jeste izaći na izbore i npr. na svakom listiću dopisati i valjano zaokružiti “Ron Džeremi/Čak Noris/Dodaj po ukusu za predsednika/poslanika/odbornika” – još prostije – ukradi ideju od braće Rusa koji su isto to radili na izborima 2008. godine.

Na svim do sada održanim izborima u Republici Srbiji procenat nevažećih listića kretao se od 0,75 – 1,5 odsto – nagli skok procenta nevažećih listića je jasna i nedvosmislena poruka, i to kakva poruka!

P.S. svestan sam da s’ druge strane postoji delom umišljen, delom opravdan strah od povratka u devedesete kao jak podsticaj da se na silu iskamči još koji  glas – da budem iskren mene više zabrinjava budućnost koju nazirem ako ostane Status Quo. Ako će nekom olakšati, imam prijatelja iz Amerike koji, iako nema reči hvale za američke političare i politiku koju sprovode, bez imalo griže savesti istovremeno glasa za “guvernera Republikanca i poslanike Demokrata” ili obratno, svejedno mu je? Zašto ? “To control the damage absolute power may bring upon my home state” … case closed !

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.