Sporazum Novell-MS javno dostupan

U skladu sa sopstvenim najavama Novell je u sklopu svog godišnjeg izveštaja američkoj komisiji za hartije od vrednosti priložio i, u novembru 2006. godine potpisane, ugovore sa kompanijom Microsoft. Potpisivanje je izazvalo pravu buru u Linuks i OSS zajednici i pored javne izjave Novell-a kako sporni ugovori ni u jednom delu ne krše postojeće i planirane GPL licence u pogledu patenata te da Novell neće dozvoliti da od strane Majkrosofta bude iskorišćen u borbi protiv zajednice besplatnog i slobodnog softvera. Nedavne tvrdnje zvaničnika Majkrosofta kako OSS projekti narušavaju bar 235 Majkrosoftovih patenata samo su obnovile rasprave o prirodi i posledicama Novell-Microsoft saradnje.

Na Internet prezentaciji američke Komisije za hartije od vrednosti mogu se naći sva tri Ugovora potpisana u novembru 2006. godine, i to:

  • Sporazum o poslovnoj saradnji – kompanije se obavezuju da u svoju zajedničku ponudu uključe podršku za SLES, uključujući i kupone podrške za isti, sa proizvodima poput Windows Servera, Virtual Servera i Viridiana. Ponuda je namenjena kompanijama koje Linuks i Windows žele da “upare” kroz virtuelizaciju. Ovaj sporazum sadrži i obavezu Majkrosofta da otkupi Novell SLES sertifikate sa kojima može slobodno da raspolaže.
  • Sporazum o tehničkoj saradnji – govori o obavezi Majkrosofta da finansira saradnju dve kompanije na: razvoju tehnologija za optimizaciju rada Windowsa i SLES u virtuelnim sredinama; razvoju alata upravljanje virtuelizacijom; razvoju “prevodilaca” za poboljšanje kompatibilnosti MS Office i OpenOffice-a; i na saradnju u poboljšanju interoperabilnosti između MS Aktivnog direktorijuma (Active Directory) i Novelovog eDirektorijuma (eDirectory).
  • Sporazum o saradnji u oblasti patenata – sigurno najkontroverzniji deo Ugovora sadrži zajedničku izjavu o neutuživanju korisnika predmetnih kompanija po osnovu sopstvenih patenata kao i odricanje prava na tužbu za kršenje patenata koje je nastalo pre potpisivanja sporazuma (uz specifična izuzeća poput OpenOffice-a, Open-Exchange platforme i WINE-a – bez ikakvih implikacija).

Predstavnici Novell-a nisu davali nikakve izjave u vezi podnesaka (inače zakonska obaveza) uz napomenu da su o sadržini Sporazuma dovoljno govorili te da se svi oni koji su Novell napadali proteklih meseci mogu i sami uveriti u iskrenost i namere Novell-a da ne prihvati neosnovane tvrdnje o povredi patenata od strane Majkrosofta. Ono u čemu se i Novell i Majkrosoft slažu jeste da je sporazum za kratko vreme doprineo većem učešću Linuksa (SLES) u korporativnom svetu i poboljšanju interoperabilnosti dva operativna sistema. Po priznanju samog Novell-a upravo je Majkrosoft glavni kanal kroz koji Novell vrši distribuciju svojih Linuks zasnovanih rešenja – “U prvom kvartalu imamo rast od 60 procenata za SuSE Linux u odnosu na prethodnu godinu.” – kaže Džustin Stajnman, direktor marketinga za Novell Linux.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.