Detalji sporazuma Novell/Microsoft

Ne stišavaju se strasti oko nedavnog sporazuma o budućoj saradnji Novell-a i Microsoft-a. Novell koji najviše trpi udarce kritike na sve načine pokušava da “zakopa ratne sekire” sa FOOS zajednicom. Kompanija koja je prva korisnicima svojih Linux rešenja obezbedila zaštitu od tužbi za povredu patenata i autorskih prava sada se našla na optuženičkoj klupi za navodno kršenje GPL licence. Da podsetim sporazum predviđa zajednički nastup dve korporacije na interoperabilnosti Windows-a i Linux-a, unapređenju tehnologije virtuelizacije i usklađivanje standarda formata dokumenata kancelarijskih (office) paketa koje imaju u svojoj ponudi.

Novi detalji ugovora izašli su na videlo zahvaljujući zakonskoj obavezi obe kompanije, kao učesnika berzanskog poslovanja, da o uslovima i sadržaju ugovora podnesu izveštaj američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC). U Novell-ovom podnesku komisiji kaže se da Ugovor, koji ističe 1. januara 2012, podrazumeva zajedničku marketinšku ponudu proizvoda Microsoft-a i Novell-a koja se sastoji od “SLES (SuSE Linux Enterprise Server) sa pretplatom na tehničku podršku, MS Windows Servera, MS Virtual Servera* and MS Viridian* koji će biti ponuđeni kupcima koji žele da istovremeno koriste i Linux i Windows platformu primenom virtuelnih tehnologija“. Novell-u, koji je uložio puno “truda” u razvoj XEN open source tehnologije virtuelizacije i njenoj implementaciji u sopstvenu ponudu Linux rešenja, unapred će biti isplaćeno 348 miliona dolara od strane Microsoft-a. U ovu sumu ulazi cena “potvrda” za podršku koje će budućim korisnicima SLES-a distribuirati Microsoft (240 miliona) i razmena patenata iz domena virtuelizacije (108 miliona dolara). Tokom trajanja ugovora Novell je ubavezi da Microsoft-u na ime razmene patenata isplati najmanje 40 miliona dolara dok će ukupna vrednost ove obaveze zavisiti od uspeha u prodaji Novell-ovih Open Platform Solutions i Open Enterprise Server-a rešenja. Zanimljivo je da se Microsoft obavezao da u reklamiranje zajedničke ponude bazirane na Linux/Windows platformi godišnje ulaže najmanje 12 miliona dolara te da uloži dodatnih 34 miliona dolara u službu komercijale koja će biti posvećena isključivo promociji zajedničkih Novell/Microsoft rešenja. Microsoft se obavezao i da u naredne tri godine neće promovisati niti ulaziti u slične ugovore sa drugim distributerima Linux-a.

Novell-u koji se našao pod pritiskom kreditora i u finansijskim je problemima zbog interne revizije sopstvenog poslovanja i posledičnog kašnjenja predaje kvartalnih finansijkih izveštaja u julu ove godine, sporazum će dobro doći za pravdanje kreditorima i podizanje poverenja akcionarima. S’ druge strane Microsoft, čija Vista i Office 2007 konačno izlaze krajem ovog meseca, svoj interes verovatno vidi u širenju sopstvene ponude i de fakto priznavanju realnosti postojanja heterogenih informacionih struktura.

* MS proizvodi iz domena virtuelizacije

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.