Zažmuri kad igra logo

Logo olimpijskih igara u Londonu

Nakon 12 meseci rada i utrošenih 400,000 britanskih funti, pre dva dana, predstavljen je logo Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje će se u Londonu održati 2012. godine. Logo uz čiju “pomoć” oragnizatori očekuju da prikupe dodatnih 2 milijarde funti iz privatnih izvora svojim prvim “nastupom” u javnosti izazvao je (očekivano) podeljene reakcije kako stručne tako i javnosti uopšte.

Tako satirični Internet magazin Spoof, aludirajući na sličnost logoa i nacističke svastike, objavljuje priču o tužbi bivših pripadnika nacističkog Waffen SS protiv londonskog olimpijskog komiteta zbog “izvrtanja i kvarenja oznake pod kojom su njihovi prijatelji dali živote” i kontraakciji 2,000 moskovskih skinhedsa (neonacista) koji su pokrenuli i potpisali on-line peticiju u znak podrške novom logou.

Za razliku od satiričara, profesionalnih dizjanera, medijskih i stručnjaka “opšteg” profila, najnoviji napad na logo londonske olimpijade dolazi iz naučnih krugova. Naime, Profesor Grejem Harding stručnjak u oblasti kliničke neuro-psihologije, razvio je svojevremno test obavezan za sve “pokretne” reklamne poruke kojim se utvrđuje da li takve reklame mogu da izazovu reakciju kod osoba obolelih od epilepsije. Pogađate – deo animiranog propagandnog spota za promociju Olimpijskih igara 2012. godine uklonjen je i njegovo emitovanje prekinuto nakon što je organizacija Akcija za Epilepsiju primila više poziva od obolelih osoba koje su nakon gledanja spornog spota doživele epileptični napad. Profeosr Harding čiji test meri nivo foto-osetljivosti TV programa preporučio je prestanak daljeg emitovanja uz napomenu da se samo tako mogu zaštiti 23,000 osoba u Velikoj Britaniji koje boluju od fotoosetljive epilepsije.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.