Bagdadski policajci nasledili bagdadskog lopova

Čitam jutros na BBC-u izjavu nekog bagdadskog policajca povodom protesta ispred policijske stanice kada je policija bila primorana da otvori vatru na demonstrante koji su žarili i palili naokolo. Da ne prenosim doslovno, evo šta čovek otprilike u prevodu kaže:

“Mislili smo da je ovo (Irak danas) demokratija, i hteli smo da ih pustimo da slobodno iskažu svoje mišljenje – sve dok nisu počeli da pucaju na nas (policajce) – e a onda smo i mi uzvratili vatrom…”

Pa bre ako je demokratija već zavladala, makar i prividno, u Iraku onda ostatak sveta ne da živi u demokratiji već u Utopiji. Pre će biti da policija, koja je tek pre mesec dana počela da nosi oružje, još nije svikla (dobila dozvolu) da isto i neograničeno koristi. Još gore bi bilo da neko, ne daj Bože, pomisli da su policajci oteli posao lopovima. Pa još u Bagdadu!

Inače povod demonstracijama bila je navodna (čuj navodna – bio tamo, video, istina) korupcija policijskih činovnika koji su nezaposlenim Iračanima obećavali posao u policiji, pri čemu je zelena novčanica od $100 promenila vlasnika, a kasnije se napravili blesavi i zaposlili svoje rođake.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.