Klen na sezonske voćkice, pardon, varalice

Nakon prestanka lovostaja klena početkom juna krećem sa varalicama u „voćnim dekorima“ – u glavnim ulogama višnjica i dudinjica koje su klenu „nedoljive“ naročito na mestima gde se nad vodom nadvijaju krošnje kojekakvih voćki.

Vidra višnjica i Calypso Dudinjica

Tokom leta, posebno u popodnevnim satima, klen se pokrene u bržu vodu bogatiju kiseonikom, zauzme mesto na prelivima i brzacima, čeka da mu voda nanese hranu i jednostavno nema vremena da preterano promišlja da li da rizikuje i zguta „neoprezan zalogaj“ koji brzo promiče u blizini ili da čeka na sledeću priliku.

Početak jula, pola devet uveče, stižem do mesta koje krupnog klena daje samo na sezonsko voće, konkretno po rečima „starijih i iskusnijih“ samo na dudinju. Zato rešim da dudinju u obliku Calypso Chubby Chasera, crni sa šljokicama, i ponudim drugu klenu. Tražim ga iznad preliva, nije tu, dva otkačinjanja al’ po udarcu klenčići. Zagazim u Moravu pa bacam oko spruda na sam početak brzaka i samo puštam vobler da leruje u tih 20-ak santimetara dok ga voda nosi … pretražujem brzak sa par bacanja i na samom špicu spruda promašaj … tu si … ponovo na isto mesto .. udarac, zakačim ribu, povučem i odmah se otkači … pršti voda u brzaku znači krpuniji komad … treća sreća pa da menjam varku ovu je već provalio … isto mesto, udarac sledi odmah i posle 30-ak sekundi izvlačenja kroz dva brzaka i glavnu struju na obalu izlazi glavonja od ravno kilo da se slika za godišnjak 2011.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.