Gola Mama Indija

Nekako u isto vreme kada i sukobi oko karikatura Proroka Muhameda u Indiji je gotovo neopaženo prošlo slično reagovanja konzervativne Hindu zajednice na sliku, svetski priznatog, 90-ogodišnjeg indijskog slikara Maqbool Fida Husain-a pod nazivom “Majka Indija” (Bharat Mata). Naime Maqbool Fida Husain je od ranije poznat po svojim prikazima golih Hindu Boginja (ova religija poznaje i poštuje preko 300 miliona božanstava!) te je za ortodoksne Hinduse nova slika, za koju tvrde da “vređa” Boginju Bharatmatu zaštitnicu Indije odnosno Hindu zajednice, praktično delo prestupnika u povratku. Otežavajuća okolnost za Maqbool Fida Husain-a je i to što je slikar daleke 1915. godine rođen u muslimanskoj porodici premda njegov život i rad nisu rukovođeni religijom u kojoj je rođen. Sama slika sa početnom cenom od $18,000, bila je namenjena prodaji na dobrotvornoj aukciji za pomoć postradalima u nedavnom zemljotresu koji je pogodio Kašmir. Nakon protesta ortodoksnih Hindu grupa slikar je odlučio da je povuče sa aukcije i istovremeno je uputio javno izvinjenje svima koji su se osetili uvređenima zbog njegovog prikaza “Majke Indije”. Ovo, slično kao i sa karikaturama Proroka, izvinjenje nije sprečilo radikalne Hinduiste da polovinom februara upadnu u galeriju Maqbool Fida Husain-a u Ahmedabad-u i potpuno je demoliraju. Brojne pretnje upućene su i samom autoru preko njegovog web sajta a anketa na sajtu u kojoj je učestvovalo nekih 600 posetilaca pokazala je da gotovo 70 procenata njih sliku smatra blasfemičnom.

Malobrojni glasovi indijskih modernista akt autora brane sa stanovišta slobode izražavanja i pravljenja jasne razlike između umetničke slobode i vulgarnosti, ali na žalost, u opštoj halabuci, ovi i ovakvi glasovi su jedva čujni. Jedva čujni su i glasovi onih koji podsećaju da je predstavljanje golih božanstava duboko ukorenjeno u tradicionalnoj arhitekturi i slikarstvu Hinduizma.

Sud u Indore-u kome je predata tužba protiv autora od strane Hindu aktivista odbio je da slučaj prepusti drugom, nepristrasnom, Sudu u Delhiju te je pre par dana izdat i nalog za hapšenje Maqbool Fida Husain-a i njegovo prinudno izvođenje pre Sud koji treba da odluči jeli prikaz gole Bharatmata-e sa ispisanim imenima indijskih država po njenom telu uvreda za stotine miliona Hindusa ili delo u duhu slobode umetničkog izražavanja i viđenja sveta sopstvenim očima.

Ostaje gorak utisak da napredni deo čovečanstva, uljuljkan pobedom ličnih sloboda na Zapadu, zaboravlja da sloboda jednom osvojena nije i za navek data već da se uvek i stalno mora iznova braniti.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.