Poreznici za primer

Muke sa kragujevačkim gradskim budžetom, opterećenim kreditima banaka, megalomanskim obećanjima i ispunjavanjem “obaveza” prema sponzorima predizborne kampanje, traju već par godina unazad. Krajem prošle i početkom ove godine, prenošenjem funkcije ubiranja poreza na imovinu na lokalnu samoupravu, gradske vlasti slavodobitno su najavljivale “konačno rešenje” svih svojih budžetskih muka, ali avaj … kad neće ono neće. Dobrano su se kragujevački “dobrotvori” pripremili za preuzimanje kontrole nad poreskim obavezama svojih podanika, zaposlilo se kojih 30-ak mladih i podobnih da hefta uplatnice i udara pečate na rešenja i opomene, angažovane su “dobronamerne” omladinske zadruge za raznošenje rešenja, urađen kompjuterski program i kupljena računarska oprema, renovirao se novi prostor za gradsku poresku upravu, ali … kada je do 15. marta trebalo pokrenuti “mašineriju” i rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu za 2007. dostaviti na adrese građana, uvek voljnih da finansiraju kapitalne projekte lokalne vlasti – ŠIPAK!

Rešenja ni od korova, ni izvinjenja, samo pomeranje roka za dostavu istih za jun mesec – a vi drugarice i drugovi građani jebite se pa plaćajte kao prošle godine ili na sud! Sad ako ste pomislili da su rešenja stigla u junu – prevarili ste se – u junu niko nije ni pominjao poreska rešenja, bilo je prečih stvari – prikupljanje para od javnih komunalnih preduzeća, pardon, sponzora, za pokrivanje dubioza nastalih tokom 3-omesečne proslave dana Grada – Đurđevdana e da bi malo zatim iz budžeta bile krpljene dubioze istih tih komunalnih preduzeća. Krajem jula su svečano otvorene nove, renovirane, prostorije gradske poreske uprave, ni reči o zakasnelim poreskim rešenjima – jebiga svi su na odmoru i vlast i građani a i julske vrućine su brate nezdrave po organizam samo još fali stres od poreskog rešenja. Konačno početkom avgusta kreću poreska rešenja u najavi. Prva se javila drugarica načalnica poreskog odeljenja Mirjana Jevđić-Stanarčić e ne bi li ljubezne graždanke i graždane obradovala kako su rešenja, njih preko 40,000, konačno štampna, sve lepša i starija (čitaj tehnički preglednija da građani imaju jasan uvid u svoja dugovanja) uz napomenu kako je – Kragujevac prvi grad u Srbiji koji je potpuno spremno prihvatio ovaj posao. Grad je opredelio i tehnički opremio prostor u ulici Cara Lazara 15 (3 neparna broja od mene) kao i jedan šalter u zgradi Gradske uprave koji će takođe biti na usluzi građanima.”

Ma divota, sreći nikad kraja da se koliko sutra nisu u duetu (bez kormilara) oglasili gradonačelnik i načelnik gradske uprave za ekonomiju i finansije u glas kukajući kako situacija s’ budžetom nikad nije bila gora, ali prema njihovim očekivanjima (dubljim od nade) “situacija bi trebalo da bude prevaziđena najkasnije do septembra do kada će biti obavljeni dogovori oko prodaje novih lokacija i investicija, a očekuje se i da nova poreska politika počne da deluje i procenjuju da bi naplatom poreza (porez na imovinu, gradska renta, taksa za isticanje naziva firme) u gradsku kasu trebalo da se slije oko 200 miliona dinara, odnosno 450 miliona dinara ako se uračunaju i dugovanja poreskih obveznika” (o.a. građani za porez na imovinu duguju 108,5 a samo Grupa Zastava 250 miliona dinara). Sad malo da zastanemo – 200 miliona kad se sabere sa 358 miliona dođe mu, brat bratu, 558 miliona u klasičnoj algebri ali u narodnjačkoj matematici, kako smo proteklih godina naučili, ili važe neka druga pravila ili će naplata dugovanja ići po nekom samo vlasti znanom receptu. Kako bilo, vlast bi bila prezadovoljna da naplati i pola dugovanja a poreska uprava, koja pored funkcije određivanja i naplate vrši i poresku kontrolu, kako odgovorni načelnik gradske uprave javlja, sumnja da 20,000 kragujevčana uopšte nisu ni prijavili imovinu pa se za njima “intenzivno traga“.

Dan kasnije, po sistemu toplo hladno, saznadosmo i da je kompjuterski program urađen u domaćoj radinosti za potrebe kragujevačke poreske uprave najbolji na Svetu celom! Gledali ga, kažu, kolege iz Kruševca, Novog Pazara, ni prestonički gradski poreznici mu nisu našli manu a prethodni program poreske uprave Ministarstva finansija zaostaje za najmanje dva koplja. Isti onaj načelnik uprave za ekonomiju, budžet i finansije koji je koliko prethodnog dana kukao na rupe u budžetu zbog kašnjenja priliva u isti, sad se na sva usta hvali kako je Kragujevac prvi odradio posao sa rešenjima za porez na imovinu.

Kao svaki redovni konzument informativnog sadržaja nacionalnih i lokalnih medija, ponadah se da će te baba-roge od rešenja zaista biti vredne uloženog truda, 5-omesečnog kašnjenja u isporuci i 2-omesečnog probijanja zakonskog roka za utvrđivanje i dostavu. K’o oze’bo sunce čekao sam da se čudo od rešenja nađe i u mom sandučetu, obilazio ga, sanduče, pet puta dnevno, k’o da klanjam, glancao i podešavao za ruku člana/članice anonimne ali dobronamerne omladinske zadruge, da se dete ne muči – ko zna koliko je to ultra-mega-super-kul tehnički preglednije i sa jasnim uvidom u dugovanja rešenje … i … stiglo! Ma živ sam se pojeo kad sam ga video na stolu u dnevnoj sobi, majka ga otela iz ruke dostavljaču, žao mi onolikog truda oko sandučeta … pogledam, imam šta i da vidim. List papira na ime pokojnog oca, štampan s’ obe strane – s’ jedne Rešenje, s’ druge Obrazloženje – priheftana opšta uplatnica, iznos na uplatnici ostavljen prazan na volju uplatiocu jer nigde ni slova o stanju na poreskom računu – nit’ koliko sam dužan, nit’ koliko sam preplatio (bez kamate, naravno). Čitam, okrećem, vraćam se na početak, još me sramota što se reč rešenje razbacuje posvuda velikim početnim slovom – jebote pa ispade da je taj okasneli isprdak od rešenja još malo pa u rangu kakvoga božanstva – rešenje pa Bog – a ti se žali ali ne kragujevačkim poreznicima već poreskoj upravi Ministarstva finansija uz lokalnu taksu od 70 dinara!

Pa zar ne rekoše odgovorni kako je Kragujevac prvi grad u Srbiji koji je potpuno spremno prihvatio ovaj posao, kako je kompjuterski program najbolji u Srbiji (još planiraju i da ga prodaju), kako će i nesavesni sugrađani konačno biti na’vatani na delu i privedeni poreskoj pravdi (Žalba ne odlaže izvršenje Rešenja) a rešenja biti tehnički preglednija i sa jasnim uvidom u dugovanja … 8 i po meseci sprcali u rešenja na kojima od jasnog uvida nema ni slovo U (veliko dabome) … pa ti sad budi pametan – plati koliko si dužan – plati ali šta? Ovako kako je ispade da kragujevačka vlast, k’o i svaka pilićarska družina, samo gleda da “izvaćari” koju kintu od sugrađana, znate one što čim vide koliki je ukupan iznos poreza isti odmah i uplate e ne bi li se prvo ratosiljali državnog nameta … jebiga ko će drugi da ih (po)drži na vlasti da ima jasan uvid u njihove račune i računice …

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.