Deja vu

Ili ti već viđeno. Sećate li se šta ste radili 14. juna 1999. godine – sumnjam. Kada je reč o politici za sprečavanje “gubitka sećanja” postoje arhive dnevnih i inih glasila. Tako Glas javnosti, u skladu sa praksom dnevnih novina da izveštavaju o događajima od prethodnog dana, 15. juna 1999. izveštava o odluci Predsedničkog kolegijuma SRS da “njihovi” predstavnici podnesu ostavke na funkcije u Vladi Srbije.

BEOGRAD – Predsednički kolegijum Srpske radikalne stranke juče je jednoglasno odlučio da ova stranka napusti koaliciju sa SPS i JUL i njeni ministri izađu iz Vlade Republike Srbije.

– Centralna otadžbinska uprava SRS odlučila je na poslednjoj sednici da, čim snage NATO uđu na Kosovo, napusti Vladu – rekao je predsednik SRS Vojislav Šešelj na proširenoj sednici Predsedničkog kolegijuma ove stranke.Šešelj je naglasio da je jedini razlog za ulazak SRS u koaliciju sa SPS i JUL, 24. marta 1998. godine, bila odbrana Kosova i Metohije.- Sada više nemamo motiv da ostanemo u Vladi – dodao je predsednik SRS.Sednici proširenog Predsedničkog kolegijuma prisustvovali su svi ministri SRS u Vladi Srbije.- Kao što sam ponosno ušao u Vladu, tako sada iz nje i izlazim – rekao je potpredsednik SRS Tomislav Nikolić, dodajući da bi bilo časno da cela Vlada podnese ostvaku. – Kad sam u Skupštini Srbije pologao zakletvu nisam se obavezao da ću služiti okupatoru. Dojučerašnji ministar za saobraćaj i veze Dragan Todorović rekao je da će SRS nastaviti političku borbu kako bi vratila RSK i izgubljene srpske teritorije u RS, i sprečila novi egzodus srpskog stanovništva koji se Srbima sada dešava treći put.Članovi Vlade Srbije iz SRS su, juče pre podne u Skupštini Srbije, predali potpisane ostavke na funkcije u Vladi.N. Mijušković (danas novinar RTS-a o.a.).

Isto tako ponosno kako su ostavke i podneli radikali su kasnije prihvatili i odluku Skupštine da odbije ponuđene ostavke i ministarske funkcije vršili sve do kraha crveno-crne koalicije u septembru 2000. Ponosni kakvi već jesu radikali su sredinom avgusta 1999. oberučke prihvatili dva podpredsednička i tri ministarska mandata u saveznoj Vladi pod dirigentskom palicom “đetića” Momira Bulatovića. Danas 1. šavala tekuće godine dični predstavnici G17 podneli su ostavke (kako njihovi “prijatelji” sa B92 kažu – ispunili obećanje) dok će se poslanici te stranke ubuduće suzdržavati skupštinskih zasedanja. Brinući se za budućnost Srbije (a što će drugo pred izbore) Mlađahni Dinkić obećao je da ministri iz G17 neće prestati da vrše svoje funkcije (i raspolažu budžetom svojih feuda) sve dok Skupština ne potvrdi njihove ostavke. Zahvaljujući “predskazanju” koje se u liku Svetog Proroka Ilije (aka Gromovnik) ukazalo mlađahnom lideru “naj” stranke Dinkić je obećao i da će svojim poslanicima predložiti da na tren zaborave evropske integracije i sa ostalom bratijom uzmu učešća u usvajanju novog Ustava nakon što ga “verni” (samo srpski) narod blagoslovi na predstojećem referendumu. Čak šta više, prema izjavi direktora Vladine kancelarije za saradnju s medijima Srđana Đurića, Dinkić je odlučio da sa svojim ministrima prihvati poziv Premijera na promociji novog Ustava te da svi zajedno budu u neprestanom razgovoru s građanima Srbije. Ćiriličnom – zna se!

Čini mi se kao da se ponavlja situacija iz 1999. kada je na sednici Skupštine Srbije jedan od “socijalističkih” poslanika izjavio kako “to oni samo misle da su dali ostavke” … ma to se oni samo nadaju da im prođe Ustav “narodnog jedinstva” …

One thought on “Deja vu

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.