Ali Baba Bin Babarogi

Sećate li se priča o vuku, babarogama, vampirima i drekavcima, univerzalnim lekom za dečiji nemir, koji su Vas kao decu zaista vrebali iz svakog mračnog kutka u vašoj blizini. Koliko Vam je vremena trebalo da uveče sklopite oči, da umor od igre pobedi strah za koji danas (nadam se) znate da je bio potpuno iracionalan. Ono što je bitno za ovu priču jeste da je, iako potpuno neosnovan, strah od babaroge za decu stvaran jer njegovo postojanje opravdava autoritet onih koji ga kod dece i stvaraju. Odrastanjem, ko pre ko kasnije, većina taj dečiji strah “pobedi”, zameni nekim novim strahovima i/ili, kako se to u svetu odraslih kaže, fobijama. Kada ne bi bilo tako i kao odrasli još uvek bi se plašili vampira koji žele da prime transfuziju od nas i fatalnog boravka u kazanu kakve babaroge.

Gore iznete opservacije odnose se samo na čudovišta iz “dečijeg sveta”, u svetu odraslih “čudovišta” čije postojanje opravdavaju/nameću autoriteti su “stvarna” i zasnovana na istim premisama. Jedina razlika u odnosu na “dečiji svet” je obaveza autoriteta da fizički prikaže i obrazloži “neposrednu opasnost” koja vreba od “čudovišta”. U skladu sa iznetim, dve nedelje pred opšte izbore za američki Kongres i Senat, “posrnuli” repiblikanci pokreću kampanju “terora”. Najnoviji republikanski reklamni spot, pod naslovom “Ulozi” (Stakes), koji će se od ponedeljka vrteti na američkim medijima, prikazuje vođe Al-Kaide koji prete “američkom načinu života”, citiate poput “Ubijajte Amerikance” i “Čekaju Vas još veća zla”, dok se u pozadini čuje otkucavanje sata paklene mašine koja na kraju spota eksplodira (čisto da ne bude zabune). Izborni štab Demokratske partije već je okarakterisao ovaj spot kao “zastrašivanje” birača i skrivanjem iza “Rata protiv terora” katastrofalnih rezultata republikasnke vladavine, dok druga strana nevino tvrdi da spot samo prikazuje izazove sa kojima se Amerika suočava u modernom Svetu.

Mnogobrojini analitičari na predstojećim opštim izborim predviđaju poraz republikanaca, najverovatnije, u oba predstavnička doma što bi dodatno oslabilo poziciju američkog Predsednika.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.