I nova i stara

Golubi na grani, a Boga mi i vrapci u ruci, znaju da je od juče dostupna verzija 2.0 MozillaFirefox internet pregledača. Sledi kratki predlog, namenjen prvenstveno onima koji nisu imali prilike, ili želje, da testiraju Beta i RC verzije novog aduta iz porodice Mozilla-e, kako da “bezbolno” koristite i staru i novu verziju “Vatrene lisice”. Metod opisan u ovom zapisu ima par “sitnih” nedostataka. Istovremeno možete koristiti samo jednu od dostupnih verzija Firefox-a na svom računaru a kod svakog pokretanja “druge” verzije vrši se obavezna provera instaliranih dodataka i proširenja, odnosno njihove kompatibilnosti sa novopokrenutom instancom Firefox-a.

1) Nakon što sveže skinutu arhivu raspakujete u neki lokalni direktorijum (npr. firefox2) a vaš trenutni firefox direktorijum sa podešavanjima (obično ./mozilla/firefox) prekopirajte u direktorijum sa imenom ./mozilla/firefox2.

2) otvorite direktorijum u kome ste raspakovali MozillaFirefox 2.0 i preimenujte firefox-bin u firefox2-bin

3) otvorite direktorijum u kome ste raspakovali MozillaFirefox 2.0 i otvorite za uređivanje izvršnu datoteku (sh skripta) firefox
– izmenite liniju 54 tako što ćete upisati putanju do direktorijuma u koji ste prethodno prekopirali svoja podešavanja
– izmenite liniju 141 – promenite promenljivu MOZILLA_general_ci u “${progbase}2-bin” (firefox2-bin)

4) otvorite za uređivanje izvršnu datoteku (sh skripta) run-mozilla.sh
– izmenite liniju 40 tako što ćete promenljivu MOZ_DEFAULT_NAME promeniti u “./${cmdname}2-bin”

Sada Vam još samo preostaje da na svoj radni ekran dodate ispravne veze ka MozillaFirefox verzijama (staru pozivate sa npr. /usr/bin/firefox a novu “dvojku” iz direktorijuma u koji ste raspakovali instalacionu arhivu.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.