Novell bez Linuxa !?!

Gotovo tri meseca nakon potpisivanja ugovora sa Microsoft-om problemi i nesuglasice Novell-a sa FOSS zajednicom poprimaju mnogo ozbiljnije razmere. Sudeći prema pisanju Washington Post-a Eben Moglen, pravni savetnik FSF – Free Software Foundation (Fondacija Slobodnog Softvera) i jedan od glavnih promotera GPL v3 licence, najavio je mogućnost da FSF nakon konačnog usvajanja, u toku narednih nedelja, zabrani Novell-u upotrebu delova Linux-a pod GPLv3 licencom. Prema Moglenovoj izjavi, a koju je u petak preneo Reuters, FSF trenutno razmatra detalje Novell/Microsoft ugovora a konačnu odluku o tome da li je Novell potpisivanjem ugovora prekršio “novu” GPL v3 licencu, posebno sekciju 7 – deo koji se odnosi na patente i slobodu redistribucije koda pod zaštitom GPL v3 licence.

“Zajednica želi da učini sve što je u njihovoj moći kako bi sprečila ovaj i slične ugovore. Zajednica ima dovoljno razloga da bude zabrinuta jer ovo liči na početak “napada” patentima od strane Microsoft-a” – izjavio je između ostalog Moglen u petak.

Proučićemo konačnu odluku a zatim reagovati. – izjavio je John Dragoon, direktor marektinga u Novellu, odbijajući da dalje komentariše Moglenovu izjavu.

GPL v3 licenca je i pre ove preteće najave FSF-a bila predmet sporenja između organizacije, s’ jedne, i pojedinaca iz FOSS zajednice (pa i samog Linusa Torvaldsa) i prozivođača Linux distribucija koji imaju dominantan udeo u tržišnom nastupu Linux-a i FOSS-a za poslovne primene, s’ druge strane. Zanimljiva je i tvrdnja Rona Hovespiana, generalnog direktora Novella, da je Moglen bio upoznat kako sa tokom pregovora između Novell-a i Microsoft-a tako i sa detaljima potpisanog ugovora te da tada nije imao nikakvih prigovora niti bilo kakvih najava da ugovor krši GPLv3 licencu. Ovakva tvrdnja navodi na zaključak da Moglen u stvari pretnjama Novell-u želi da natera “nepokorene” pregovarače na ustupke oko konačne verzije GPLv3 licence!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.