Staro i novo

Kineski nacionalni teatar

Sopstveno mišljenje o odnosu novog i starog u arhitekturi, a koje slobodno možemo primeniti i na druge oblasti ljudskog delanja, francuski arhitekta Pol Andre daje u intervjuu kineskom dnevniku People’s China Daily:

“Verujem da staro i moderno treba da žive zajedno uz međusobno poštovanje. Stare gradove ne treba pretvarati u mrtve gradove, gde sve mora da izgleda starinski, ili mora da bude … ali istovremeno treba voditi i računa da se stari izgled (arhitektonski o.a.) ne narušava.”

Pol Andre je arhitekta koji je projektovao novu zgradu kineskog nacionalnog teatra – 150,000 kvadratnih metara stakla i titanijuma zamišljenih kao da plutaju iznad veštačkog jezera. U zgradi u kojoj se pored dva pozorišta (1,040 mesta) nalaze i koncertna dvorana (2,017 mesta) i opera (2,416 mesta), u utorak je održana prva premijera kojoj su, kao počasni gosti, prisustvovali kako graditelji tako i prethodni (iseljeni) stanari. Zgrada se nalazi u neposrednoj blizini trga Tjenanmen i Zabranjenog Grada. Stalno prisutne kontroverze oko futurističkog izgleda Andreovih zgrada nisu se mogle izbeći ni u Kini – percepcija nesklada između izgleda novog pozorišta i okolnih zgrada građenih u skladu sa kineskom tradicijom zgradi je donela pogrdan naziv “jajeta”.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.