Panda od milion dolara

Poslednje tradicionalne pande

Kineska tradicija duga 1,300 godina, poznata i kao “panda diplomatija”, običaj da se džinovski panda medvedi daruju državama sa kojima se žele uspostaviti ili poboljšati bilateralni odnosi i zvanično je okončana. Naime, kineske vlasti odlučile su da ovaj običaj prekinu komercijalizuju i “izvoz” panda iz Kine ograniče na “zajednička istraživanja panda u stranim zemljama”. U okviru novog programa nemenjenog prikupljanju sredstava za očuvanje džinovskih panda koje žive u divljini ZOO vrtovima i rexervatim prirode širom Sveta crno-beli medevedi će se iznajmljivati na 10-godina po ceni od milion američkih dolara godišnje uz specijalni popust za najmoprimce koji ostvare uspeh u razmnožavanju panda. Prvi par džinovskih panda koji će Kinu napustiti u sklopu novog programa otići će u ZOO vrt u Adelejdu, Australija, a prema priznanju upravnika vrta, Krisa Vesta, cena koju vrt plaća za 10-ogodišnji najam je potpuno prihvatljiva: “nama je kao ZOO vrtu u interesu da pomognemo naporima za održanje panda u divljini, a cena koju plaćamo predstavlja važan doprinos tom naporu“. Imajući u vidu iznad svega cilj programa da pomogne očuvanje panda u divljini kao i da se uspostavi bolja kontrola nad sudbinom panda koje napuštaju svoje prirodno stanište čini se da je komercijalizacija pravi pogodak. ZOO vrtovi i rezervati prirode spremni da plate visoku cenu za najam sigurno su spremni da ulože i dodatni napor da bi zaštitili svoje čupave investicije a Boga mi i da ih podstaknu na ostvarivanje “stimulacije”.

Poslednji par džinovskih panda medveda, poklonjenih na tradicionalan način, otišao je početkom ove godine u Hong Kong u sklopu obeležavanja 10-ogodišnjice “povratka” grada “majci” Kini kojom prilikom su objavljene tematske serije poštanskih marki i srebrnih kovanica, dok su zainteresovanima ponuđene i lutke i keramičke figurine s’ likovima “poklona”.

2 thoughts on “Panda od milion dolara

  1. A citam sada, ovo – da jos od 1984 pande vise ne idu u sklopu sa diplomatskim naporima nego da se iznajmljuju na period od 10 godina za milion dolara godisnje, s tim da svaka beba rodjena tokom zajma pripada Kini. Do preokreta oko toga gde odlaze pare stecene ovim putem, doslo je kada je Amerika 1998 odlucila da ubuduce iznajmljuje pande samo uz uslov da se Kina obaveze da ce bar pola zarade uloziti u odrzavanje vrste u prirodnom habitatu tj divljini.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.