Hipohondrija

Spadate u grupu onih koji se nadaju da će za njihova vakta sve poznate bolesti biće iskorenjene primenom savremnih medicinskih metoda? Ajde, priznajte nije to sramota.

Problem je što sudeći prema istraživanju koje su obavili Ray Moynihan, Iona Heath i David Henry, a objavljenom na Public Library of Science do “totalnog izlečenja” neće nikada doći! Ne zato što moderna nauka nije sposobna da izleči sve bolesti već zato što proizvođači lekova uveliko vode kampanju “prodaje” novih bolesti ne bi li pospešili prodaju svojih medikamenata. Prema rezultatima istraživanja ćelavost i menopauza predstavljaju se radije kao bolesti pre nego normalne posledice starenja. Kao “bolesti” koje se uspešno leče promovišu se psihološka stanja i lični problemi (socijalne fobije, impotencija), rizici poput gojaznosti i povišeni nivo holesterola takođe su na listi izlečivih novobolesti. Blagi i prolazni simptomi, poput osetljive bešike, predstavljaju se kao naznake ozbiljnih poremećaja i teških oboljenja do kojih će zasigurno doći ukoliko ne koristite preparate koji se već nalaze na tržištu.

Autori istraživanja zaključuju da za ovakvo neetičko ponašanja podjednaku odgovornost snose kako farmaceutske kuće, tako i lekari koji u “promocijama” novih bolesti svesno učestvuju.

One thought on “Hipohondrija

  1. na spisak se mogu dodati i druge uglavnom -ženske- bolesti, kao celulit, ili strije, ili bubuljice…
    pomalo me brine i način na koji neki lekovi deluju, to jest uopšte ne deluju na bolest za koju su namenjeni nego na petu stvar… a svaki od njih ima i neželjeno dejstvo… predviđam svetlu budućnost farmaceutskoj industriji…

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.