Za svaki slučaj

Valjda je tako, boraveći nedavno na kragujevačkom groblju Bozman primetio sam ovaj “čudni” porodični spomenik (šta ću kad volim da čitam). Spomenik manje više, ali slika, pa nedostajuće godine za Ratomira! Otkuda da su na slici majka i sin iz najboljih dana – Polka danas ima 85 godina a mlađahni Ratomir bar 40-ak – faktičko stanje koje nikako ne odgovara “prikazu”. Čak ni posle konsultacija sa prisutnim prijateljima nisam uspeo da odagnam nedoumice u koju me je ovako “kreirana” poslednja poruka Svetu dovela. Iako mi se na prvi pogled čini da je reč o još jednom novosrpskom običaju, ne mogu da se oduprem utisku da ovakav nadgrobni spomenik nosi i neku dublju, meni zasada, nedokučivu kosmičku poruku.

Evo i kratke liste mojih nedoumica,

  • “sluti” li to majka istovremenu smrt kad i sin (da što bi slika bila zajednička!)
  • majka “učinjela” voljenom sinu pa ga stavila na spomenik ne bi li ga vezala za kuću i grad u kome žive, pokazala koliko joj je do deteta stalo i da će za nju njen sin ostati doveka golobradi dečačić (zato zajednička slika)
  • prozaičan razlog – nije majka htela da sluti hoće li njen naslednik fizički svet napustiti u ovom ili narednom veku (čemu ovakva slika!)

a Vi ako imate kakavo objašnjenje ili ste i sami u nedoumici slobodno se izjasnite.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.