Ne što posmatra, no što zbori

Baci to u smeće

Da je Velika Britanija društvo u kome je nadzor građana normalna stvar kao i zemlja sa najvećim brojem postavljenih video kamera na javnim mestima znaju i vrapci na grani. No da li može i bolje? Naravno da može, sudeći po izveštaju BBC, odnedavno su na britanskim ulicama u modi “kamere koje govore“. Uz pomoć zvučnika postavljenog kraj kamere operateri će moći ne samo da nemo posmatraju nepristojno ponašanje podanika njenog Kraljevskog Visočanstva već i da im upućuju usmene opomene, izdaju naređenja i daju uputstva kako da se ponašaju. Primer na slici je iz Midlsboroua gde su se “govorne kamere” već odomaćile.

Sve je deo kampanje Vlade Premijera Tonija Blera za suzbijanje asocijalnog ponašanja na britanskim ulicama a sledeći korak je takmičenje u kojem će školarci širom Ujedinjenog Kraljevstva imati priliku da odaberu glas “govorne kamere” koji će potom biti jedinstven za celu zemlju. Za “učenje govoru” postojećih kamera biće utrošeno 500,000 britanskih funti. Naravno, kao i uvek kada su u pitanju ovako grandiozni produkti ljudskog uma ima onih manje optimističnih, prosto rečeno skeptičnih i pesimistički raspoloženih, koji na celu priču o (a Boga mi i SA) kamerama gledaju kao na dalje narušavanje građanskih sloboda i povredu privatnosti građana Velike Britanije.

Kako bilo ovako zamišljene “govorne kamere” trebalo bi da pre svega utiču na smanjenje broja minornih prekršaja poput bacanja smeća (godišnje se utroši pola milijarde funti na čišćenje!) i narušavanja javnog reda i mira, u prevodu, ponovo će na tapetu biti sitni kriminalci!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.