U dve reči – BlogOpen 2007

Prvo regionalno okupljanje blogera BlogOpen 2007 održano je u Pančevu 6. maja 2007. godine. Na prvom, nadam se po srpskom običaju od sledeće godine i tradicionalnom, okupljanju blogera bilo je 60-ak “skribomana” iz Kragujevca, Novog Sada, Beograda i naravno gosti iz Hrvatske kojima posebno treba zahvaliti jer su ovo okupljanje i učinili regionalnim. Da prvi skup blogera na ovim prostorima ne bude skoro zaboravljen potrudila se Mušema čija se ideja o prikupljanju knjiga za Sigurnu dečiju kuću u Novom Sadu pretvorila u pravu malu biblioteku sa desetinama slikovnica i knjiga za najmlađe, buduće blogere, podrazumeva se!

Zanimljive teme i predavači – Miloje Sekulić (www.emagazin.co.yu), Ivan Jelić (www.fsnserbia.org), “neizbežni” Sloba Marković (www.internodium.org) kao i “predavač” iznenađenja Martin Birač (www.mojblog.hr) – privukli su na par sati pažnju ljudi koji na svojim blog stranicama pišu o najrazličitijim temama. Ivan Jelić je u 20-ak minuta onima kojima ICT nije prevashodna oblast interesovanja predstavio FOSS i pojasnio osnovne postavke i ideje koje stoje u osnovi “slobodnog” softvera. Zanimljiva je bila i najava Miloja Sekulića o ulasku blogosfere u zonu interesovanja PR i Advertising agencija na ovim prostorima kao i saveti blogerima kako da se ponašaju u predviđenoj “novonastaloj” situaciji. Sloba Marković je bio “primoran” da pre osvrta na razvoj domaće internet zajednice i rasta njenog uticaja u društvu tokom prethodne decenije prisutnima “pojasni” i dokle se stiglo sa implementacijom .rs domena i definisanjem “pravila igre” za nacionalni domen. Iako “nenajavljen”, zahvaljujući Miloju Sekuliću, Martin Birač, jedan od pokretača najvećeg regionalnog blog portala MojBlog sasvim se lepo najavama svojih planova uklopio u opštu pozitivnu atmosferu.

Sve u svemu zaključak je da su ovakva okupljana potrebna i da pored upoznavanja blogeri imaju i zajednički interes za formiranjem “jake i uticajne” zajednice koja će moći da reaguje na probleme sa kojima se trenutno Internet u regionu suočava kao i sa problemima koji nas tek očekuju. Hvala Dinketu koji je smogao kuraži da nas natera da se svi predstavimo i tako “virtuelne” nadimke zamenimo realnim imenima i likovima koji stoje iza najkvalitetnijih blogova na ovim prostorima a par slika (koje govore više od reči) okačeno je ovde i u galeriji BlogOpen 2007.

3 thoughts on “U dve reči – BlogOpen 2007

  1. Uzela sam ti jednu fotku, gde se vidi ono malo žena što je bilo. Ali, ti ćeš to svakako videti (navela sam izvor 🙂 )

    Drago mi je da smo se upoznali.

  2. Hvala na dolasku u Pančevo, možda će sledeći put biti više prilike za priču 🙂

    p.S.
    I umesto Pušela stavi Pušelja, tačnije je :)) A o razvoju BloGariata će se tek čuti 😀

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.