Tviča, tviča, tviča tviča Tvičko

Prethodnih dana, zahvaljujući poverenju proizvođača, pružila mi se prilika da na populaciji klena koja naseljava Morave centralne Srbije isprobam lovnost novog, poboljšanog modela popularnog Fantasia Lures Tvička. Test primerak je na moju adresu stigao pretprošlog petka i već u subotu se upisao sa par sitnijih komada na velikomoravskim terenima u Miloševu i Radošinu. Sledi porodični izlazak sa ćerkom u nedelju sa sve “golišavim” preplivavanjem “prohladne” Zapadne Morave kako bih Tvička otkačio s grane koju je nanela poslednja velika voda, a potom i ulov štuke od 80cm i nekih 5 kg na drugi Fantasia Lures vobler, popularnog Tzoki-ja. Valja napomenuti da je ista štuka 15-ak minuta ranije pokazala nedvosmisleno interesovanje za novog Tvička ali i “spretnost” da ga na vreme izbaci iz usta.

Štuka, 80cm/5kg, slatinski most, 12.10.2014

Konačno, u sredu sam na vodu izašao sam, rešen da ceo dan “posvetim” novom Tvičku. U potrazi za odgovarajućim terenima krenuo sam na Zapadnu Moravu uzvodno od slatinskog mosta s namerom da dan završim u Bapskom Polju.

Tereni na Zapadoj Moravi oko slatinskog mosta

Tokom testa isprobavao sam (ponajviše sebe radi) različite tehnike vođenja od klasičnog bez tvičanja, preko agilnog i “slow-motion” tvičanja, kombinovanja lerovanja i kratkih tvičeva od 5-10 cm u brzom i 10-15cm u sporijem toku, pa sve do “svlačenja” voblera preko brzaka bez namotavanja i s kratkim tvičevima. Obrni okreni, koju god tehniku da sam koristio tog dana imao sam bar napad ako ne i ribu na obali i to sve pristojen klenove od 200-800 grama.

Jedan od ulova na novog Tvička

Zanimljivo je da kod tvičanja udarac usledi neposredno nakon tviča a krupniji komadi nisu odustajali ni nakon promašaja i napadali bi odmah kod sledećeg tvičanja – treba imati u vidu da čim osetim prvo “čvrkanje” na sekund zaustavljam a potom usporim vobler kako bih ribi dao priliku za još jedan pokušaj – Tvičko je, budući da je reč o suspending vobleru, kao stvoren za ovu tehniku. Naravno, kao i u svakoj ribolovačkoj priči, najkrupnija riba na Tvička se otkačila na “mikrolokaciji” (rupa” dubine preko 2 metra koja se proteže nekih 50-ak metara i izlazi na plići deo dubine oko metar) na kojoj je do sada isključivo Tzoki davao ulove. Ovog puta, iskoristio sam to što je novi Tvičko sporotonući, bacio ga uzvodnije, brojao do deset pa krenuo s kombinaciojm “okret ručice mašinice – tvič::tvič” i u trećoj iteraciji imao “stidljiv” udaraca i ribu na štapu nekih par metera ali dovoljno da znam da je glavonja bio kapitalac za ove terene.

Jedan od ulova na novog Tvička

Jedan od ulova na novog Tvička

Na kraju … sećam se kako sam kod pojave prvog, plivajućeg, modela Fantasia Lures Tvička po onome što sam video na slici i pratećim karakteristikama “na prvu” stekao utisak da se konačno pojavila, da prostite, “nenadjebiva” varalica za moravske klenove i “spori ritam” pristup varaličarenju koji upražnjavam … novi Tvičko, nešto teži, suspending, sporo-tonući, sa sitnijom vibracijom, stabilna i u najbržoj vodi, sa punom kontrolom kretanja u svim pravcima prilikom tvičanja pokazao se kao bolje od najboljeg i uskoro treba očekivati nove slike ulova.

Napomena: Veličković::blog nema poslovnih veza sa proizvođačem varalica Fantasia Lures niti objavljivanjem ovog članka ostvaruje bilo kakvu materijalnu ili nematerijalnu korist.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.