Vodeni svet

Ohoooho, kako čujem Kragujevac je u pregovorima da sa neimenovanim, ali poznatim, stranim finansijerom sklopio dogovor oko izgradnje jedinstvenog akvaparka na Balkanu – “Vodeni svet” – koji bi bio smešten na lokaciji jezera Bubanj, na samom ulazu u Kragujevac. Kako se nezvanično priča budući akvapark trebalo bi da na prostoru koji je danas samo delimično uređen posetiocima ponudi kako živi svet slatkovodnih tako i slanih voda. Inače najveću zaslugu za nalaženje i početak pregovora sa anonimnim (i pored nadljudskih napora nisam uspeo da saznam ko je u pitanju, ili ljudi koji su uključeni u pregovore zaista to ni ne znaju) investitorom nosi sadašnji Gradonačelnik g-din Veroljub Verko Stevanović. Po rečima mojih sagovornika Gradonačelnik Verko je, putem samo njemu znanih kanala, uspeo da za veoma kratko vreme pronađe investitora koji je dovoljno finansijski moćan da isprati jedan ovako grandiozan projekat i da sam ugovor dovede gotovo do potpisivanja. Zapelo je oko nekih sitnih detalja, recimo da li zbog ograničenog prostora, a da se ne bi rušila postojeća šarena pijaca, za početak uzeti samo delfine pa kasnije dograditi bazen za kitove (Grbave i Orke, plavi, premda pristupačni po ceni, nisu prošli selekciju jer bojom asociraju na SPO), da li će dno akvaparka biti posuto peskom ili tucanikom iz obližnjeg kamenoloma, da li će podzemni hodnici akvapark biti u 7 ili samo 3 nivoa zbog blizine groblja, i slično. Uostalom da su problemi oko pregovora vezani samo za sitnice potvrdiće i gradonačelnik koji je odlučio da se već za sledeći važniji verski praznik ovim povodom obrati svojim kragujevčanima i objavi radosnu vest.

Sama ideja, na prvi pogled pomalo megalomanska, rodila se u glavama gradskih stručnjaka različitih profila. Desilo se to letos, nekako baš u vreme kada je, suprotno narodnom predanju, u Kragujevcu lilo kao iz kabla. Zastoj do koga je došlo u funkcionisanju samog Grada i prestanak radova na nasipanju ulica, naveo je gradske stručnjake da na trenutak zastanu u svojoj žurbi i zamisle se nad problemom koji je bio pred njima. Naime, Kragujevac već godinama, zbog nemara lokalnog Vodovoda, muku muči sa kišnom kanalizacijom. Inicijalnu kapislu za rešavanje problema KUDA SA VODOM KADA PADA KIŠA, kažu prisutni, opalio je, a ko drugi do čuveni, Milivoje MIća Borić, penzionisano vojno lice, sada već za upućene antologijskom rečenicom “NEKA SE GRAĐANI PRIPREME ZA VELIKO NEVREME” (i dan danas mu je to omiljena rečenica). Naizgled totalno neprikladna rečenica, koja je uzgred izgovorena sa zakašnjenjem jer je već došlo do provale oblaka i poplava, izazvala je lančanu reakciju kod ostalih gradskih stručnjaka. Nebojša Neđa Vasiljević, retko školovani gradski stručnjak, odmah je postavio pitanje ZAŠTO SVU VODU NE SKUPIMO NA JEDNO MESTO, na šta je reagovao i uvek prisutni član gradskog veća ZORAN KOČA RADOVANOVIĆ, od milošte novinar, prepričavajući svima kako je eto baš pre neki dan, sa suprugom Marom, gledao film Vodeni Svet, u kome se sva voda na Planeti nalazi van ljudskih staništa. A tada je, po rečima prisutnih kurira, došlo do prave provale kreativnih ideja i predloga. Dok su se napolju kragujevački podrumi punili vodom a automobili takmičili za pobednika u kategoriji amfibijskih vozila u sali 105 Skupštine Grada Kragujevca rođena je grandiozna ideja o akvaparku “Vodeni Svet” kao praktičnom spremištu kišnice.

Kreativne ideje gradskih stručnjaka stavljene su na papir i negde iza ponoći na valjan način pretočene u predlog projekta koji je koliko sutra predat gradonačelniku. Ostatak priče prekriven je velom tajne, bar do trenutka dok gradonačelnik ne odluči da je pravo vreme da objavi kako se stvar dalje razvijala.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.