Predsednički kandidati

Konačno su poznata imena stranačkih favorita za predsedničke kandidate Demokratske i Republikanske stranke od kojih će jedan, najverovatnije, zameniti Džordža Buša (mlađeg) u Beloj kući početkom sledeće godine. Nakon stranačkih izbora kandidat republikanaca je Majk Hakabi (Mike Huckabee) a na netom okončanim demokratskim izborima u Ajovi pobedio je Barak Obama (Barack Obama).

Možda ova vest i ne bi bila toliko zanimljiva, ipak se radi o izborima koji će imati malog uticaja na sudbinu Kosova, da najvažniji od kandidata koji pretenduju da zauzmu mesto “najmoćnijeg svetskog državnika” nisu tokom predizbornih aktivnosti pravili gafove u vezi sa poznavanjem spoljne politike i Sveta uopšte. Majk Hakabi, koji ima težak zadatak da američke birače ubedi kako republikanci nakon osam godina “kontroverzne vladavine” Džordža Buša (mlađeg) zaslužuju još jednu šansu, tokom kampanje je koristio “gužvu u Pakistanu” kako bi zapretio zatvaranjem granice sa Meksikom – problem su podaci o “660 ilegalaca iz Pakistana tokom 2007. godine” koji, nakon meksikanaca, čine drugu najveću grupu ilegalnih imigranata – osim u glavi predsedničkog kandidata, ovi podaci su se pokazali neistinitim. Dalje, Hakabi je uspeo da i pored ogromne medijske pažnje širom Sveta potpuno “smetne s’ uma” umirujuću bezbednosnu procenu opasnosti od Irana koju su dale nacionalne bezbednosne agencija, a koja je objavljena početkom decembra 2007. u jeku kampanje. S’ druge strane Barak Obama je sebi dozvolio “luksuz” da se, kao član komiteta za spoljnu politiku Senata SAD, tokom izlaganja vrhovnog zapovednika vojnih snaga SAD u Iraku generala Dejvida Petreusa, bavi “važnijim stvarim” – memorandumom svog izbornog štaba o potrebi isticanja razlika između njega i Hilari Klinton! Imajući u vidu koliko je vojna avantura u Iraku važna za američke birače ovo nije bio baš najbolji potez “kandidara za promene” (zvuči poznato zar ne?).

Naravno, bilo bi nezahvalno na osnovu ovakvih izjava favorita prognozirati odnos budućeg američkog Predsednika prema spoljnoj politici, posebno ako se ima u vidu da u Beloj Kući treba da zameni Predsednika Buša koji će ostati upamćen, između ostalog, i po tome što je tek kao Predsednik po prvi put čuo o Šiitima i Sunitima kao denominacijama islamske crkve, te po izmišljanju “novih” evropskih nacija poput “Grečana” (Grecians) i “Iršana” (Irelanders). Ko zna – možda se amerikanci “opamete” pa uzmu i neku od perjanica DSS-a za spoljnopolitičkog savetnika Predsednika?

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.