Mrtav ozbiljan plakaće Bogu na ramenu

Za par sati u prodaji će se pojaviti knjiga Roberta Drejpera (Robert Draper) pod naslovom Dead Certain: The Presidency of George Bush (Mrtav ozbiljan: Predsedništvo Džordža Buša) sačinjena od šest privatnih intervjua sa Predsednikom SAD. U njoj ćete, pored osvrta na poslednjih 7 godina kao i planova Buša Juniora za budućnost, moći da pročitate i kako se najmoćniji čovek na Svetu često isplače “ne možete izbrojati koliko suza” te da u tu namenu na raspolaganju uvek ima rame za plakanje, pogađate, ni manje ni više – Božije!

Šalu na stranu (premda Buš Junior ne misli tako), New York Times (potrebna registracija) je, uz dozvolu autora, objavio kako osnovne podatke o nastanku knjige tako i par izvoda iz iste. Predsednik SAD koji je u vreme svog Predsedništva za sve, osim za sopstvene birače, naličio vanzemaljcu tek prispelom sa planete Klingon planira da zarađuje “držeći predavanja ne bi li ponovio staru garderobu” jer, kako sam primećuje, njegov otac zarađuje 50-75,000 dolara, a njegov prethodnik Bill Clinton “zarađuje dosta novca” po predavanju. Bušu mlađem ne izgleda nestvarna ni situacija u kojoj bi se od dosade branio odlaskom na svoj ranč u Teksasu, premda se nada da će najviše vremena provoditi na imanju u Dalasu i u svom “fantastičnom Institutu Slobode” (Freedom Institute) namenjenom promociji demokratije i edukaciji mladih demokratskih lidera širom Sveta. Što se tiče dva mandata u Beloj kući koji će se završiti početkom 2008. godine neizbežno je bilo i pitanje vezano za vojnu intrvenciju u Iraku. Priznajući greške, poput raspuštanja regularne vojske Sadama Huseina i donošenje odluka koje su bile nepopularne kako u SAD tako i u Iraku, Predsednik Buš tvrdi kako je sve vreme sprovodio politiku u koju je iskreno verovao a svoje predsedništvo sumira sledećom izjavom – “Doneo sam odluku da budem vođa. Prvo, to vas čini nepopularnim, drugo, ljudi vas optužuju za jednostranu aroganciju, što je možda i istina. Međutim, pravo pitanje je da li je Svet bolje mesto za život kao rezultat vaše politike?”

Nadam se samo da će Buš mlađi kad tad smoći hrabrosti da ocenu “fantastičnih” rezultata svoje politike “lično” zatraži i od hiljada Iračana čiji najmiliji svakodnevno umiru poslednje 4 godine bilo kao direktna bilo kao kolateralna šteta politike američkog Predsednika – možda već krajem ove godine (slučajno u vreme novih izbora i kraja njegovog mandata o.a.) za kada predviđa konačan uspeh svoje politike i kraj ustanka protiv američke okupacije u Iraku. Uostalom kako sam Predsednik kaže “U 62. godini ste zaista mladi, a ja ću već izgubiti svoje Predsedništvo” – vala i bilo je vreme!

One thought on “Mrtav ozbiljan plakaće Bogu na ramenu

  1. Pingback: University Update - George W Bush - Mrtav ozbiljan plakace Bogu na ramenu

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.