Kad vam neko piše – odgovorite!

“Драги пријатељи,
Желим да вам захвалим што сте допринели да заједно остваримо велику победу!
Ово нису били обични избори, бирали смо више од председника. Бирали смо будућност наше земље. Зато је врло важно да смо целом свету послали јасну поруку – Србија жели да освоји Европу!
За нашу идеју гласало је више од 2 300 000 грађана.
За овако широку подршку, заслужни сте ви, јер сте не само својим гласом, већ и мотивацијом ваших пријатеља, познаника, колега, комшија, суграђана и породице, успели да окупите све оне који желе бољи живот и знају да само у Европи тај циљ може бити испуњен.
Подршка свих вас је велика част, али и више од тога, велика мотивација да још брже и одлучније наставим да радим на остварењу важних циљева за које смо се заједно изборили.
Један велики резултат је постигнут, али пред нама је још много изазова.
Пред Србијом су велика искушења, нарочито када се ради о будућности нашег Косова и Метохије као и о нашем напредовању на путу европских интеграција.
Уверавам вас, да ћу ја лично, заједно са мојим сарадницима, уложити своје искуство, знање и енергију, и дати све од себе да испуним ваша очекивања!
Није далеко ни 11. мај, када ћемо на покрајинским и локалним изборима, уверен сам, још једном потврдити чврсту опредељеност за наше најважније циљеве: бољи живот грађана, демократске вредности и европски пут Србије!
Још једном, хвала вам што изабрали своју будућност.
Сигуран сам да ћемо врло брзо, освојити Европу заједно!

С поштовањем,
Борис Тадић, председник”

Poštovani predsedniče,

ostadoh zatečen vašom zahvalnicom! Nije da nisam očekivo da se nakon ponovnog izbora za Predsednika Srbije zahvalite svim onim građankama i građanima Srbije koji su iz navike, vere, straha, protesta, gonjeni lošim uspomenama, ili prosto zapušenog nosa našli za shodno da zaokruže broj ispred Vašeg imena na glasačkom listiću, ali ni pomislio nisam da ćete imati vremena da to uradite “lično”, pisanim putem. Iskreno, mislio sam da ćete se nakon “na mišice” osvojene tesne većine u drugom krugu dobrano zamisliti nad “politikom” koju (ni)ste sprovodili od prošlog izbora a koja vas je i dovela na korak od gubitka funkcije Predsednika republike. Nadao sam se da će vas tih “tričavih” 107,284 glasa razlike, skupljenih “s’ konca i konopca”, probuditi iz sna o političkoj kohabitaciji i mitskom Kosovskom zavetu. Nadao sam se da ćete razumeti poruku građanki i građana, različitih političkih opredeljenja, koji su glasali za Vas i Demokratsku stranku ne samo da bi Vi bili Predsednik niti da bi Vaši najbliži saradnici profitirali održavanjem neprirodne, javne pa i povremeno tajne (zarad nacionalnog jedinstva o.a.), koalicije sa narodnjacima i nazadnjacima, već zato što već godinama u Demokratskoj stranci, pre svega, pa i Vama kao trenutnom lideru iste, prepoznaju političku snagu koja zastupa njihovo opredeljenje za integraciju srpskog društva i države u Evropu i Svet.

Gospodine Predsedniče nisam 3. februara ove godine izašao na biračko mesto niti da biram “više od predsednika”, niti da potvrdim svoju privrženost dostignućima modernog Sveta, niti da bih sa bilo kim “osvajao Evropu” jer smatram da je Evropa način življenja a ne utakmica života. Izašao sam da bih vama pružio poslednju šansu da ispravite sve ono što ste proteklih godina propustili da uradite, izašao sam, u krajnjem slučaju, jer sam se već umorio od jurišanja na tradicionalne srpske i ine vetrenjače nazadne gluposti i nacionalnog primitivizma. Nažalost, gospodine Predsedniče, moram to iskreno da vam priznam, ni nepunih mesec dana od vašeg ponovnog izbora a već ste uspeli svojim činjenjem i nečinjenjem, čini mi se, da pogazite volju onih koji su vas izabrali u drugom krugu.

Gospodine predsedniče ja vas nisam birao da iz rumunske zavetrine “molite” već da na svaki način, uključujući tu i preventivu, prinudu i izolaciju, sprečite fašističke falange svojih koalicionih partnera da pale strane ambasade, prebijaju novinare i bestijalno pljačkaju po prestonici vaše i moje države. Nisam vas birao da nastavite kohabitaciju sa političkom desnicom i kratkovidim nacionalnim primitivizmom koji je za svaku glupost dela svojih podanika spreman da pruži daleko gluplje pokriće. Nisam vas birao za Predsednika svih građana ove zemlje da ćutite i time podržavate diskriminaciju, pretnje progonom i fizičkom likvidacijom drugačije mislećih i svih onih koji nisu po volji ili se čime razlikuju od agresivne manjine. Nisam vas birao da se borite za teritoriju Kosova i Metohije već da ljudima koji tamo žive – svima i bez ikakve razlike – ponudite nešto bolje od onoga što sada imaju. Birao sam vas da pokažete spremnost da prihvatite izbor većine građana Kosova i Metohije zalažući se istovremeno za poštovanje prava i garanciju bezbednosti onima koji su na Kosovu i Metohiji ostali u manjini – nije Kosovo i Metohija ni “naše” ni “njihovo” već onih koji tamo žive i stvaraju. Za kraj moram vam priznati, premda mi se čini da vi to “malo” drugačije poimate, nisam vas birao iz ljubavi, obožavanja ili zbog poverenja koje ulivate već iz čisto pragmatičnog interesa da sebi i svojoj porodici “prištedim” par godina bede i novog ponižavanja birajući manje loše između dva nikakva.

Ja sam 3. februara 2008. godine svoje prethodno društveno i političko angažovanje pretočio u izbor. Sada je red na Vas da taj i još 2,304,352 sličnih izbora počnete da sprovodite u delo – odmah, beskompromisno i bez kolebanja!

S’ poštovanjem,
Veličković::blog, građanin

P.S. Dragane, Nebojša i Srđane Borise Poštovani prijatelji primećujem da Svet, imajući u vidu značenje, pišete malim namesto velikim početnim slovom – iskreno se nadam da razliku i znate i priznajete!

13 thoughts on “Kad vam neko piše – odgovorite!

 1. Pingback: Caught in a Web » Umesto Čestitke

 2. Odlicno si uradio!
  Meni predsednik nije pisao, a da jeste, odgovorila bih mu po hitnom postupku. Sve bih mu slicno rekla kao ti, samo sto bih mozda bila malo kategoricnija. Naime, sta god nadalje uradio, ja vise nikad necu glasati za Borisa Tadica, ni u kojoj varijanti. Nikad. Ako demokratske struje na svoje celo pre sledecih izbora ne postave harizmaticnijeg, elokventnijeg i najvaznije – hrabrijeg kandidata – necu glasati uopste.

 3. Pingback: Da se zapljunem i ja :) | Opština Bor

 4. Birati manje loše između dva nikakva nije obaveza … Mogao si da ne izadjes i ustedis sebi taj osecaj. Odgovor je fantastičan i treba ga “prepisati” tri puta dnevno.

  … važi i za 2,304,352 prevarenih … i 2,411,636 neobaveštenih.

 5. E, kad’ sam ja pričao, niko nije ‘teo da me sluša.. Sada, to nam je što nam je.

  I uzalud vičete, ne obazire se taj ni na šta. Verovatno sad pliva u moru šnenokli…

 6. A možda nije mislio na Svet kao World, već na svet i polusvet, koji ide sa konvencije na konvenciju, sa mitinga na miting, sa bedža u zatvor.

 7. Kasnim “malo” sa novog posla, premoren sam i ne bi imalo smisla da odgovaram pojedinačno na komentare – u svakom slučaju hvala svima koji su se “zapljunuli”! Hvala i onim mlađima koji “su sve ovo ranije već govorili”!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.