Demagozi i Denuncijanti

E pa ovo je nešto sasvim novo. Nakon Obijača Trafika (Jočića), nakon Bez Prebijene Pare Graditelja (Ilića), posle Malog Demagoga (Dinkića) evo i profesionalnog Denuncijanta (Lalovića) sa originalnim idejama o državi i državnom uređenju. Ministrastvo za rad pokrenulo akciju “Otvoreni telefon inspekcije rada”, da se Vlasi ne dosete, radi se o telefonu u službi radnika, a ne bi li isti skupili dovoljno kuraži da prijave svoje “zle” poslodavce (kad ih ovi potonji nisu već sami prijavili).

Na stranu glupav naziv, jer kako radnici da shvate da treba pozvati “otvoren” telefon, kad je takav “otvoren” po definiciji i zauzet. Na stranu “koincidencija” da se u akciju krenulo par nedelja nakon slične denuncijantske akcije Malog Demagoga a u vezi, jeli, izdavanja fiskalnih računa, na stranu i to što je usvojen falsifikat Zakona o radu (u kohabitaciji Malog Demagoga i Denuncijanta), mene, iskreno, muči nešto drugo. Ne treba se zavaravati da anonimnih prijava neće biti u velikom broju, pa toliko smo moralno posrnuli da nam denuncijacija dođe više kao meditacija, u nedostatku atraktivnijih amoralnih akcija. Mene muči kako će jadni inspektori stići da provere sve te prijave podnete od anonimnih radnika, roditelja, konkurencije … I ne samo što treba “postići” na tako veliki broj prijava, treba ih i više puta kontrolisati, te kako je poslodavac postupio po prijavi, te da nije dotični radnik popio šut kartu nakon par meseci, te ovo te ono … A jadni inspektori, kao što je svima poznato, ne mogu ni bez denuncijacije da postignu ono što Veliki Denuncijant od njih zahteva u okviru redovnog posla. Kaže pomoćnica Denuncijanta da inspektoru treba 5 godina da bi obišao sve privredne subjekte koje pokriva i da se tek onda vrati na početak, pa kako će tek sada jadni inspektori da rade sa ovolikim brojem novih prijava!

Hoće li možda Denuncijant odlučiti da trajno ili bar privremeno angažuje nove inspektore i tako delimično reši problem visokoobrazovanih koji već godinama čekaju na posao (ili makar stranačkog viška nezaposlenih)? Ili će se veliki Denuncijant, kao i mnogi pre njega, dosetiti da se radni učinak najbolje kontroliše kroz organizaciju posla. U ovom poslu, nažalost, to znači da će neki biti “prijavljeni” a neki prijavljeni, kako je već ko “ulepo” sa Denuncijantom, inspektorima i ortacima.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.