Crvena Microsoft l(i/a)sica

Nakon što se po potpisivanju sporazuma o saradnji između Novell i Microsoft kompanija Red Hat u novembru prošle godine slavodobitno proglasila jedinim pravim zastupnikom interesa GNU Linuksa i F/OSS zajednice u svetu “velikih igrača” na površinu polako počinju da isplivavaju najave nove senzacije. Naime, po pisanju vnunet.com, u toku su pregovori o sporazumu, sličnom gorepomenutom između Novell i Micorosft, ali ovog puta sa kompanijom Red Hat u ulozi “izdajnika svijetlih principa” FOSS zajednice.

U prošlonedeljnoj izjavi za vnunet.com Tom Robertson, direktor interoperativnosti i standarda u kompaniji Microsoft, obznanio je kako se pregovori oko ugovora sa “Crvenom lisicom” vode već duže vreme i dodao kako su obe kompanije “Dobavljači na istom tržištu, a naša namera da imamo ugovor sličan onome sa kompanijom Novell na više nivoa je jasno izražena. Microsoft bi vrlo rado želeo da ostvari saradnju sa kompanijom Red Hat.” Robertson je takođe istakao kako je “džin iz Redmonda” posvećen poboljšanju interoperabilnosti sopstvenih proizvoda sa drugim softverskim proizvodima koje njihovi klijenti već koriste te da postojeću ugovor sa Novell-om vidi kao dobar model za buduću saradnju sa red Hat-om. U potrazi za potvrdom ove vesti (senzacije, bolje rečeno) vnunet.com se obratio za komentar predstavniku Red Hat-a Marku Webbink koji je u kratkoj email izjavi potvrdio da Red Hat i Microsoft “sarađuju na brojnim projektima interoperabilnosti i standarda svojih proizvoda”, ujedno odbijajući da u detalje komentariše navode Robertsona.

Komentare Marka Webbinka (sa sloganom “Za godinu mi ćemo biti tu, Novell neće”) na Novell/Microsoft ugovor pročitajte u intervju objavljenom 3. novembra prošle godine na prezentaciji SearchOpenSource.com – u najmanju ruku licemerno!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.