Zar i ti sine $MS

Dok Steve Ballmer preti tužbom za povredu intelektualnih prava FOSS zajednici na drugoj strani sveta, u Čileu, pripadnici Mapuche zajednice, koja broji nekih 400,000 ljudi, već su tužili Microsoft za “krađu” sopstvenog jezika. Microsoft se, naime, nedavno pojavio na tržištu Čilea sa proizvodima prevedenim na Mapuzugun jezik kojim govore pripadnici Mapuche nacije i time izazvao bes među predstavnicima starosedelaca Čilea. Iako je po Microsoft-u osnovni cilj prilagođavanja Windows platforme jeziku kojim govori 400,000 ljudi na jugu Čilea bio da “pomogne Mapuche-ima da prihvate digitalno doba i da bogatstvo sopstvene kulture predstave ostalim stanovniciama planete” predstavnizi zajednice odlučili su da pred sudom u Santjagu pokrenu spor protiv velikog Microsoft-a.

Plemenske vođe Mapuche-a tvrde u tužbi, o čijoj opravdanosti sud treba da odluči u naredne dve nedelje, da je Microsoft povredio njihovu kulturu i istorijsko nasleđe prevođenjem software na Mapuzugun jezik, koji je njihovo intelektualno vlasništvo, bez njihove dozvole. O tome su prethodno pismom obavestili i Bill Gates-a optužujući njega i njegovu kompaniju za “intelektualnu krađu”.

Imamo osećaj da su nas Microsoft i čileansko ministartstvo obrazovanja namerno zaobišli tako što su komisiju za prevođenje formirali bez naše saglasnosti, učešća naših predstavnika i bez ikakvih konsultacija sa našim predstavnicima.“, kaže Aucan Huilcaman, jedan od predstavnika Mapuche-a koji stoje iza tužbe, “Ako sud u Santjagu odbaci našu tužbu ići ćemo na Vrhovni Sud, a ako je i oni odbace, iznećemo svoj slučaj pred međunarodni Sud za ljudska prava.“. S’ druge strane Microsoft odbija da da bilo kakav komentar povodom tužbe dok se predmet ne raspravi pred Sudom.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.