Piraterija se isplati

Na otvaranju globalnog tehničkog centra kompanije Microsoft u glavnom gradu Rumunije pojavio se glavom i bradom Bill Gates koji je tom prilikom održao zajedničku konferenciju za novinare sa Predsednikom Rumunije Trajanom Baseskuom. Ako izuzmemo činjenicu da je naš severoistočni sused ovom zgodom proizveden u regionalnog lidera novih tehnologija konferencija bi prošla gotovo neopaženo u Svetu da nije bilo gafa rumunskog Predsednika. Naime, tokom obraćanja Basesku je izgovorio i sledeće rečenice:

“Piraterija je pomogla mladim generacijama da otkriju kompjutere. Bila je osnovni pokretač IT razvoja i IT industrije u Rumuniji. Piraterija je pomogla Rumunima da uvećaju svoj kreativni kapacitet u IT oblasti, i da po tome budu prepoznatljivi u Svetu … Pre deset godina, bila je to investicija u prijateljstvo Rumunije sa Microsoft-om i Bilom Gejtsom.”

Bill Gates koji je u mlađim danima i sam isticao značaj piraterije za tržišni uspeh proizvoda Microsoft-a (“pirati su pomogli da se stvori zavisnost od naših proizvoda”) ovaj put bio je bez reči!

Nekada siromašna (ako se ne sećate pitajte starije za Čaušeskuove) komunistička zemlja Rumunija je ove godine postala član EU a zakonsku regulativu u borbi protiv piraterije uvela je pre deset godina premda su piraterija i kršenje autorskih prava i dalje masovna pojava (prema nekim procenama i čitavih 70 procenata tržišta softvera, audio i video materijala). Ovo ne sprečava velika ulaganja stranih investitora u IT oblast koji u Rumuniji imaju veliki izbor pri zapošljavanju visoko obrazovane radne snage koja je spremna (i srećna) da radi za daleko manje plate od svojih kolega u drugim zemljama EU.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.