Guantanamo momo ubavo


Foto: AP

Evo nove globalne priče koja se razvija oko statusa i sudbine 520 zatvorenika, većinom iz Avganistana, koji su bez ikakve formalne optužbe više od 4 godine zatvoreni u američkom zatvoru Guantanamo na Kubi (paradoks sic!).

Ukratko, Komisija za ljudska prava Ujedinjenih Nacija (sastavljena od 5 eksperata iz oblasti koji dolaze sa svih kontinenata) juče je u Njujorku objavila svoj izveštaj (PDF, 337 kb) u kome osuđuju “politiku” Sjedinjenih američkih Država prema zatvorenicima u Guantanamu. U izveštaju se traži da se zatvor zatvori a zatvorenici ili formalno optuže ili puste na slobodu. Američka administracija reagovala je danas odbijajući optužbe iz izveštaja i nespretno reagujući kontraoptužbama na račun članova Komisije UN. Naime administracija američkog Predsednika Buša tvrdi da se radi o Komisiji čiji su članovi i zemlje sa veoma “diskutabilnim” dostignućima u oblasti ljudskih prava (ne zaboravite Komisiju čine individue – eksperti u ovoj oblasti) te da su SAD već ranije “ljubazno” dopustile članovima Komisije da posete zatvor u Guantanamu (zaboravljajući da pomenu da im nije bio dozvoljen bilo kakav kontakt sa zatvorenicima), posredno Komisija je optužena da je izdala Izveštaj pod uticajem (svesnim ili nesvesnim) “propagande” Al-Kaide, te da se ipak radi o “opasnim” teroristima (iako im krivica nikada nije dokazana na sudu, sic!) na koje se Povelje o ljudskim pravima “ne mogu primeniti”.

Bilo kako bilo pred nama su zanimljive nedelje u kojima će, pre svega, Amerika morati da se suoči sa sopstvenom nekonzistentnom politikom u oblasti ljudskih prava ukoliko i dalje želi da zadrži imidž “lidera slobodnog Sveta”.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.