Doktor za SIDU

Doktor za SIDU
Izvor: Associated Press

Al’ samo četvrtkom, kada njegove isceliteljske moći deluju, Predsednik Gambije Jaja Džame (Yahya Jammeh) leči svoje podanike od SIDE, astme i dijabetesa uz pomoć stihova iz Kurana, specijalne mešavine sedam lekovitih trava čiji je recept tajna za sve osim Predsednika i obavezne banane za kraj. Da bi oboleli bili počastvovani višenedeljnim tretmanom “najvećeg sina” Gambije potrebno je da se prethodno odreknu alkohola, čaja, kafe, seksa dok seanse traju, da se uzdržavaju od krađe (bez ruku u Gambiji vam je svejedno imate li SIDU ili ne) i pod obavezno – svi pacijenti “doktora” Džame moraju da prekinu da koriste regularne medicinske preparate. Sesije Predsednika, uz odobrenje samog “doktora”, često prenosi i nacionalna televizija a gledaocima se pruža jedinstvena prilika da posmatraju prvog čoveka Gambije u fanatičnoj borbi protiv opake bolesti.

Iako je Afrika kontinent sa najviše obolelih od pošasti XXI veka nivo poznavanja mehanizama prenošenja SIDE i načina zaštite od bolesti je jako nizak. Gotovo neverovatno zvuči da mnogi u Africi još uvek ne znaju kako je kondom najbolja prevencija što i ne treba da čudi imajući u vidu anegdotu sa Dežjkobom Zumom koji je prvo “demonstrirao” a zatim i javno obznanio kako tuširanje neposredno nakon seksa sa zaraženom osobom u potpunosti isključuje mogućnost prenošenje bolesti. Džejkob Zuma je svojevremeno bio pomoćnik Predsednika Južnoafričke Republike Tabo Mbekija a ovu izjavu je dao sa mesta direktora nacionalne organizacije za borbu protiv SIDE – ništa čudno u zemlji u kojoj vodeći političari smatraju kako SIDU izaziva glad i siromaštvo a ne virus! Treba dodati da je i veliki broj onih koji upotrebu kondoma vide kao zaveru “belog čoveka” u cilju smanjenja afričke populacije, dok s’ druge strane plemenske vođe i vrači, čak i katolička Crkva, ne preporučuju upotrebu kondoma svojim sledbenicima ili pak podgrevaju teorije zavere poput one kako su kondomi pre dolaska na afrički kontinent “iznutra” već zaraženi virusom SIDE!

Zloupotrebe poverenja, neznanje i sujeverje, posebno ono podsticano od elita koje bi svojim uticajem u afričkim društvima trebalo da budu u prvim redovima borbe za iskorenjivanje SIDE godišnje milione afrikanaca dovodi u opasnost od zaraze i posledično ih može koštati života zbog bolesti sa kojom se u razvijenom svetu živi. Da na crnom kontinentu sve ne bude crno doprinosi napor Ujedinjenih Nacija koje veća danas pružaju medicinsku pomoć svakom trećem obolelom uz očekivanja da do 2010. godine osnovnu pomoć obezbede za sve obolele.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.