A ko je tu derpe?

U nedavno nastalom “video sporu” između turskih i grčkih korisnika popularnog video servisa YouTube oko seksualne orijentacije oca moderne Turske Kemala Ataturka konačnu presudu dao je ove srede turski Sud – svim kompanijama koje se bave pružanjem usluga u obasti Interneta u Turskoj naloženo je da svojim korisnicima onemoguće pristup servisu YouTube. Reklo bi se još jedan u nizu besmislenih poteza turskih vlasti u cilju cenzurisanja i kontrole rasprave o sopstvenoj prošlosti da isti Sud, istoga dana, nije doneo i drugu presudu kojom se zabrana ukida, a nakon dobijenih garancija popularnog video servisa da će sa svojih servera ukloniti sve sadržaje koji vređaju “velikana Turske istorije”. Spor je nastao nakon tvrdnji grčkih korisnika o homoseksualnim sklonostima “oca Turske nacije” na šta su nepatvoreni Turci, korisnici YouTube servisa, odgovorili video dokumentima u kojim iznose “istinu” o Grcima kao naciji genetskih pedera. Za sada se čini da je iz ovog “virtuelnog rata” turska strana izašla kao pobednik jer YouTube još uvek nije sa svojih servera uklonio “video odgovore” turskih patriota.

Iako većina raspravu na gore navedenom nivou posmatra kao neizbežni deo odrastanja i školskog doba, kome i autori spornih video “dokumenata” verovatno pripadaju, ostaje utisak Vlade koje žele da kontrolišu sadržaje dostupne njihovim podanicima preko globalne mreže lako mogu izgube merila u proceni šta spada u domen nezrelog nadgornjavanja – “moj tata ima veću kravatu od tvog” – a šta predstavlja istinsku opasnost po sliku koju vlast o sebi želi da sačuva.

3 thoughts on “A ko je tu derpe?

  1. Turke jos uvek progranja nacionalizam. Hoce da se vesternizuju ali nece da se suoce sa sopstvenom prosloscu. Inace su poznati po kontraverznim zakonima koji navodno stite ugled drzave. Kako bilo, malo se preteralo, narocito u islamskom svetu, sa tim forsiranjem povrede ugleda ovog i onog. Smesnim pokusajima cenzure samo sami sebi narusavaju ugled. Nesto me podsecaju na nas….

  2. Nesto me podsecaju na nas….

    To nisam ja rek’o 😉 ali mi smo još uvek (po)daleko od zakonske regulative u oblasti zaštite “lika i dela” pre svega “zahvaljujući” titoističkom nasleđu

  3. Jesi li citao Istanbul or Orhana Pamuka? Mnoge stvare postanu kristalno jasne, on je zaista hrabar covek koji se usudjuje da pogleda istinu pravo u oci. Zbog toga sto govori istinu je i tuzen od strane drzave za povredu nacionalnog ugleda. Posle nisu znali kako da odreaguju kada je dobio Nobelovu nagradu za knjizevnost….

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.