World Press Photo 2007.

Objavljena su imena dobitnika i postavljene galerije pobedničkih fotografija takmičenja World Press Photo 2007.

Pobednička fotografija Spensera Plata, za koju žiri tvrdi da prikazuje “složenost i kontraste stvarnog života nasuprot haosu”, pored prestižne nagrade izaziva kontorverze još od svog prvog pojavljivanja u štampi. Kada je u vreme prošlogodišnjeg bombardovanja Libana od strane Izraela objavljena sa komentarom autora “Mlade Libanke voze se kroz uništeni blok zgrada u Južnom Bejrutu, 15 Avgust” većina ju je razumela kao jasan izraz postojanja “dva Libana” – jednog siromašnog koji strada u sukobu, i onog drugog, bogatog i uticajnog, koji eto ima vremena za turistički obilazak dela svog porušenog grada. Tada su mnogi posumnjali u autentičnost fotografije koja je izgledala “isuviše dobro da bi bila istinita” a rasprave na ovu temu samo su obnovljene kada je proglašena lista dobitnika World Press Photo 2007.

Sudeći po pisanju današnjeg Der Spiegel autentičnost fotografije potvrdila je Bisan Marun, jedna od “učesnica scene”, koja je za svoju “neočekivanu slavu” saznala pre dve nedelje kada su obajvljena imena dobitnika. Ono što Bisan iznosi o situaciji u kojoj je fotografija nastala s’ druge strane u potpunosti menja kontekst fotografije. Ona i četiri njene drugarice su tog 15. Avgusta 2006. godine bile stanovnice bloka koji je porušen i u kome je fotografija nastala koje su od izraelskog bombardovanja bežale u obližnji hotel, u automobilu koji su imale i sa krovom spuštenim zbog vrućine.

Iako je izreka kako “dobra fotografija vredi hiljade reči” i danas aktuelna, sudeći po ovom slučaju, čak i u fotografiji većina od tih hiljada reči nekada mogu biti pogrešne …

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.