Crveni kurs

Prva najava da ne zaboravite u kojoj zemlji to zapravo živimo. Druga da Vas ubedim da nemamo samo mi problema sa ksenofobijom i rasizmom.

CRVENI UDAR
TV Pink, 14.00

Kada su Nemci okupirali Trepču 1941. godine, ovaj najveći rudnik olova u Evropi, tako značajan za industriju naoružanja, rudari, odranije poznati po svojim štrajkovima, na poziv Komunističke partije Jugoslavije, započinju sa diverzijama.
Režija: Predrag Golubović. Igraju: Bata Živojinović, Boris Dvornik, Abdurahman Šalja…

Američki kurs X
FATALNI KURS IKS (American History X)
TV Pink, 23.00

Derek i Deni Vinjard su braća koja su potpala pod loš uticaj. Ekstremno desničarski orjentisan čovek je uspeo da im pomrači umove. Oni se, kao i njihovi istomišljenici, osećaju kao deo zajednice koja je eksploatisana od strane ljudi koji nemaju pravo na to: ilegalnih emigranata, Crnaca, Azijata i svih drugih koji koriste svoje pravo manjina da bi ugrožavali prava bele rase – ili su oni u to ubeđeni. Tako, zadojeni mržnjom protiv “drugih” rasa, Derek igrom slučaja, ali i žedan krvi ubija jednog Crnca. U zatvoru mu se otvaraju oči i jasno vidi greške u postavci koja ga je navela da postane neonacista; pošto poredi bele zatvorenike sa tamnoputim Lamontom sa kojim će se na kraju i sprijateljiti. Postepeno, Derek postaje kompletno drugačiji čovek. Ubrzo njegov primarni cilj postaje izvlačenje njegovog mlađeg brata Denija iz mraka neznanja i mržnje. U međuvremenu Deni, obrijane glave i pobunjenički raspoložen, kreće stopama svog starijeg brata. Pošto je Deni napisao povoljan prikaz o Hitlerovom delu “Mein Kampf”, direktor škole, crnac Bob Svini ga dovodi na svoj privatni kurs zvani “Fatalni kurs X” i dodeljuje mu zadatak da napiše članak o svom starijem bratu, koji je nekada, takođe, bio Svinijev učenik. Glavne uloge: Edvard Norton i Edvard Furlong. Režija: Toni Kejn.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.