Noć pred badnje veče

Završava se Tucindan, ulazimo u Badnji dan, spremamo za badnje veče i unošenje “modernizovanog” badnjaka. Noćas, nešto iza tri, budi me Milutin, bunovan, usplahiren:

– Tata, tata, tataaa!
– Molim sine?
– Znaš šta sam sanjao? (sam nastavlja) Sanjao sam neko morsko čudovište koje liči na foku! (što vole “Happy feet” o.a.)
– Jel’ “plavoguzu foku”?
– ?!?
– Jel’ ti hladno?
– Neee … uuuuuhhhhaaaahhhhh …
– Spavaj onda!
– Aahhhhaaaa …

Nadam se da juče niste zaboravili na običaj kako se na Tucindan deca ne tuku pa bili verni, sujeverni, skeptični il’ pragmatični. Danas, na Badnji dan posvetite se svojoj porodici. Bili verni, sujeverni, skeptični ili pragmatični unesite uveče badnjak u stan ili kuću, kokodačite i pijučite, pobacajte orahe po ćoškovima, stavite koji svežanj slame na sto, počastite se posnom trpezom, suvim i svežim voćem … Nemojte mariti o paganskoj simbolici i hrišćanskoj “zloupotrebi” staroslovenskih običaja, zanemarite politizaciju društva i crkve, zaboravite bar na tren svoje svakodnevne muke, budite uljudni i dobri – Badnji dan i Božić porodični su praznici (ne slave se k’o “Srpkova slava” u kafani o.a.).

4 thoughts on “Noć pred badnje veče

  1. Nadam se da juče niste zaboravili na običaj kako se na Tucindan deca ne tuku

    Nemoj Veličkoviću da me razočaravaš, zar ima neki dan u godini kad se deca tuku?

  2. E nasmeja me sa ovim Tucindanom… Vidis nisam imala pojma. Nego kako obicaji puno govore o jednoj kulturi. Sama cinjenica da imamo specijalan dan kad se deca ne tuku govori tako mnogo o nama….

  3. Saša, sumnjam kako je običaj da se deca ne tuku na Tucindan “jer će biti nevaljala cele naredne godine” zapravo nije zbog dece već da “odrasli” prištede vreme koje bi kasnije posvetili “vaspitavanju” dece 😉

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.