Microsoft kupuje Yahoo!?!

Sudeći po izveštaju iz današnjeg Nju Jork Posta Majkrosoft je izneo preliminarnu ponudu za preuzimanje internet portala Yahoo!. Trenutna vrednost Yahoo!-a procenjuje se na 38 milijardi dolara a u članku se pominje ponuda za preuzimanje vredna 50 milijardi dolara. Vrednost pojedinačne akcije kompanije Yahoo! na berzi danas je u skladu sa najavama o preuzimanju porasla za skoro 15 procenata.

Špekuliše se kako Majkrosofto ovim preuzimanjem želi ne samo da preuzme deo tržišta internet oglasa i tako se približi Google-u koji trenutno na ovom tržištu dominira sa udelom od 65 procenata, već i da se uključi na tržište “online” Office paketa u kojoj daleko zaostaje za diektnom konkurencijom (opet Google).

4 thoughts on “Microsoft kupuje Yahoo!?!

  1. Pa nije baš tako jednostavno – akcijama sve tri pomenute kompanije se trguje na berzi a akcionari (kao vlasnici akcija) bi da im portfolio stalno raste. Eto tokom jučerašnjeg dana vrednost akcija Yahoo! je “abnormalno” skočila (vrh na 18 procenata), a Majkrosofta i Gugla pala. Znači odgovor na pitanje kako najlakše pobediti konkurenciju može da bude i tako što će se dve kompanije “udružiti” ne bi li se približile prvoplasiranom na dotičnom tržištu. Treće, pregovori su preliminarni i vođeni su mesecima pre nego što je “pukla bruka” u javnosti a curenje informacija može da znači i da jedna od strana “tvdi pazar”.

  2. Yahoo bi da to bude udruživanje ali M$ bi da ih kupi:

    The Wall Street Journal and the New York Post reported Friday that executives of the two companies are in early-stage discussions of a merger or some other kind of collaboration, although Microsoft officials would prefer to acquire the company outright.
    http://tinyurl.com/2bm4j2

  3. Ma da, svako priča ono što bi hteo pitanje je samo šta ko može da unese u zajdničku kuću Jahua i Majkrosofta. Kako ja to vidim Jahu ima tradiciju, tržišno je dobro pozicioniran i raspolaže Web 2.0 tehnologijama koje su “potentne”, s’ druge strane MS ima novac, ljudstvo i žarku želju da se priključi Internet voziću. Znaš, Majkrosoft me pomalo podseća na džina koji se kasno budi ali kada se probudi napravi pičvajz … samo mi se čini da su vremena takva da na tržištu više nema mesta za sporo buđenje … ili diktiraš tempo igre, pratiš i čekaš priliku ili ispadaš … četvrto nema! Plašim se da ako MS uskoro ne krene sa sveobuhvatnom reorganizacijom džin ne završi kao u priči o čarobnom pasulju …

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.