Varicella simplex

… ili ti Ovčije boginje. Vidim na srpskoj Wikipedia-i nema članka o ovoj bolesti pa rekoh da podelim svoje iskustvo sa drugima. Od pre tri nedelje, prvo Milutin (4 godine), a sad i Milica (9 meseci, na slici), moji klinci se bore sa ovom zaraznom bolešću. Bez većih problema guraju kroz sve faze ovčijih boginja koje je većina starijih (ne i ja) odavno preležala.

Bolest izaziva varicella-zoster virus (VZV), jedna od osam vrsta herpes virusa za koje je utvrđeno da utiče na ljude. Bolest se u prvoj fazi manifestuje obilnim lučenjem sluzi iz nosa, blagom temperaturom a zatim karakteristične “tačkice” (boginje, ospe) izbijaju po celom ili samo delovima tela i glavi (ređe po dlanovima i tabanima) u dva do tri talasa. “Boginje” (ospe) izazivaju jak svrab i po svaku cenu treba sprečiti dete da se češe jer u suprotnom se ospe mogu pretvoriri u trajne ožiljke.

Inkubacija traje dve nedelje a virus se prenosi vazduhom i najzarazniji je dva dana pre pojave prvih simptoma. Nakon preležanih boginja organizam stvara trajni imunitet prema zoster virusu a retki su slučajevi kad osoba ponovo oboli od ovčijih boginja (uglavnom kod osoba sa poremećajem imunoistema).

Za tretiranje bolesti koriste se paracetamol (acetaminophen) za sniženje temperature i losioni i puderi za otklanjanje svraba.

Bolest nije smrtonosna, hvala Bogu, ali je jako opasna ako se pojavi tokom trudnoće jer može ostaviti trane posledice po fetus. Vakcina protiv ovčijih boginja na tržištu se nalazi od 1995. godine a za tretiranje bolesti kod odraslih postoje lekovi, poput aciclovir-a.

Nakon preležanih boginja virus ostaje “uspavan” u nervima i povremeno može izazvati pojavu herpesa, posebno kod osoba sa premećajima imunosistema ili onih koji “pregore” na suncu (Zoster herpes). Za razliku od “boginja” koje se nakon desetak dana povlače, zoster herpes može izazvati trajne posledice (neuralgični bol).

42 thoughts on “Varicella simplex

  1. Donekle ste mi pomogli u vezi boginja moj djecak star 7. godina upravo ih danas dobio a ja ko majka nisam puno upoznata sa ovom bolesti koje posledice mogu da ostanu koliko visoku temparaturu najvecu mogu ocekivati pedijatar mi povrsno rece da ne ide na sunce i da se maze sa anastezinom sobzirom da je mnogo njezan i osjetljiv strah me posledica neko rece da moze da utice na mozak i nije mi jasno ovo oko herpesa dali mora i prostorija u kojoj boravi da bude zasticena od svjetlosti svaki savjet bi mi dobro doso unaprjed hvala i veliki pozdrav.

  2. Prostorija moze da se zamraci toliko da bude prijatno detetu, obzirom da se boginje pojavljuju i u ocima, na kapcima, u usnoj duplji, na jeziku, u kosi…. prakticno moze/a ne mora svaki centimetar da bude osut. Obim osipa zavisi najcesce od toga koliko je dete bilo dugo u dodiru sa obolelim. Nasa cerkica je imala znatno vise boginja i izlazile su joj nekoliko dana. U principu dete ima temperaturu do 38 stepeni sve dok ne pocnu da izbijaju. Da bi se olaksalo izbijanje treba voditi racuna da se dete ne prehladi, da ne pije hladne sokove i da miruje koliko moze. Po receptu nasih baka, treba ga obuci u crveno i dati mu malo kuvanog (razblazenog) vina, jer to znatno ubrzava izbijanje i brze donosi olaksanje. Pogresno je dete ne kupati po izbijanju boginja, vec treba redovno odrzavati higijenu i mazati ga nekoliko puta dnevno sa tecnim puderom koji sadrzi anestezin i mentol. Bolji je tecni od pudera u prahu jer se duze zadrzi na kozi i rashladjuje je. Mesta gde se rascesala boginja se pretvaraju u kraste i potamne, tako da ih nikako ne treba cesati, a ostale samo otpadnu i ostave flekicu tamnije boje koja nakon 20-tak dana potpuno nestane. Sto se tice posledica, ova vrsta boginja je najbezazlenija i zato se ne vrsi vakcinacija protiv njih. Jedina im je mana sto svrbe jako i ostavljaju oziljke ukoliko se diraju. Ako Vam je za utehu, nasa deca su prosla bez oziljaka i posledica. Pozdrav Jadranka

  3. Opet se javljam sa vecim iskustvom petnaest dana posle djecaka dobila je i djrvojcica dve godine mlada on je nakon 12. dana poceo da izlazi napolje ali ne po suncu dok nisu i ostale otpale .Opadale su postepeno trajalo je i 20.dana.Sa njom je teze tesko ju je drzati u kuci a napolju se djeca igraju povremeno izade na balkon samo na kratko nadam se da joj necem ne skodi sa njom je mnogo texe prva dva dana je bila nepodnosljiva,svrbi ,pece boli,nervozna.On je imo temparaturu37,5 a ona jednu noc39,3.Popila je 15ml ibubrufen sirupa i posle nije prelazila dalje od 37,7.Nevoli da se maze iako je sve vec vidjela od brata.Neznam dali on smije da se izlaze suncu maksimalno posto je i kupanje pocelo sve su mu opale jos uvjek se vide tragovi gdje su bile one vece.Ona mi je nakon 5 dana skinula dvije sa lica sa cim je dobro da joj mazem da ne ostanu oziljci.Hvala gospodi jadranki iako zna odgovor na ova pitanja molim za odgovor.pozdrav Mira.

  4. Naša Milica je uspela da raščeše 2 krastice i ožiljci su se povukli nakon 2-3 meseca bez ikakvog posebnog tretmana, premda je olakšavujuća okolnost što je Milica tada imala 9 meseci i što je bilo zimsko vreme. Najbolja preporuka – ostavite sve ostale poslove i potpuno se posvetite detetu prvih nekoliko dana kada je svrab neizdrživ, “snađite” se – stavite detetu rukavice, ili čarapice na ruke da ne bi moglo da koristi nokte za češanje, osmislite nove ili koristite poznate igre da bi ste mu odvratili pažnju od “problema”. Od sredstava protiv svraba u svakoj se apoteci može uzeti prašak/talk koji se onda nanosi prema potrebi i neškodljiv je. Pored toga, bez obzira šta vam ko govori, slobodno odvedite malu pod tuš, čak i više puta dnevno ili prema potrebi, i blago je istuširajte bez upotrebe dečijih kupki, ovo posebno jer ipak je letnje vreme a vi kako mogu da zaključim živite u “vrelom” stanu.
    Uostalom – najgori period je prošao ako maloj više ne izbijaju krastice tako da možete i da je prošetate predveče ili rano ujutru ukoliko vodite računa da dete bude u hladovini.

  5. E ovako, dobio sam boginje tacno na dan kada mi je bio rodjendan,problem je u tome sto je moja devojka bila sa mnom od prvog dana kada sam ih dobio, ona je prelezala ovcije boginje kao dete da li moze da ima neke posledice? Jel mogu dobiti odgovor od nekog strucnog lica?

  6. Nažalost, na ovom blogu se ne okupljaju “stručna lica” tako da jedini save možeš da dobiješ od nekog roditelja čije je dete preležalo boginje.

    Što se tiče tvoje devojke jedine posledice koje ona može da ima kao rezultat tvojih boginja jeste da te zauvek pamti, premda, sa “tačkastim boginjama” po celom telu.

  7. Opet nemaja ovde,samo jos da vas pitam ja sam prelezao 10 dana jel smem ja sada da izadjem napolje da se okupam i sl.boginje se polako gube a vecina se pretvorila u kraste,sta da radim ludim u kuci?,

  8. @nemanja

    naravno, kad i moja deca porastu i dođu u tvoje godine 😉

    šalim se, pročitaj savete iz prethodnih komentara kako se kupati i pod kojim uslovima izlaziti iz kuće samo imaj u vidu da ovčije boginje kod odraslih prave veće komplikacije nego kod dece …

  9. Ja sam majka dva sina, jedan od sedam i jedan od dve godine. Vec 4 nedelje se “druzimo” sa boginjama, prvo stariji pa sad mladji.
    Vidim da su stariji postovi pa su verovatno gospodje
    Mira i Jadranka zavrsile sa boginjama, da pomognem buducim narastajima. Sto se tice oziljaka dobro je, kad otpadnu kraste mazati “Jomelop-E” melemom da bi brze proslo. A sto se tice svraba postoje “Fenistil” kapi koje pomazu pri svrabu.
    Posto je leto i sezona kupanja zanima me kad mozemo da izlazimo na sunce, odnosno da idemo na kupanje.

  10. Boginje sam dobila sa 26 godina, sto ce reci-odrasla sam i odavno prestarela za decije bolesti.Medjutim da je u zivotu sve kako mi hocemo- ne bi bilo interesantno.

    Moje nove “drugarice” kampuju na mom telu vec citavih 7 nedelja.Celo leto mi je proslo u kuci i prilicno mi je naporno jer imam neki tezi oblik.

    Cak su posle 4 nedelje ponovo pocele da mi izbijaju…, hvala Bogu nije ih bilo puno.

    Nekako uspevam da se izborim sa nervozom i svrabom, ali mi je najgore to sto mi bas na licu ostaju tackice i udubljenja u kozi nalik oziljcima i to prakticno ispod svake boginje, bez obzira na to sto one same otpadaju, nisam ih ja rascesala!

    Da li je neko imao slicna iskustva i da li zna da mozda ta udubljenja nestaju sa koze?

    Inace su mi rekli da protiv oziljaka mazem CONTACTUBEX, gel koji se lako nanosi nekoliko puta na dan na mesto sa koga je boginja otpala.

    Vreme ce pokazati koliko mi je pomogao taj gel…

    Pozdrav svima

    Marija

  11. Mala ispravka, gel se zove CONTRACTUBEX…: )

    Meni to niko nije rekao na vreme, ali je vise nego pozeljno da odrasla osoba primi ACIKLOVIR i to na samom pocetku, jer se na taj nacin ubija virus i smanjuju tegobe koje, kod odraslih, umeju da budu i vise nego neprijatne…

    Moja iskustva su vezana samo i jedino za odrasle, sva deca za koju znam su ih prebolela veoma lako i bez nekih posledica, tako da mislim da tu nema velike brige, sem kako ih svrteti na jedno mesto i ubediti ih da se ne ceskaju….

    Svim roditeljima koji se bore sa “ovcicama” njihove dece zelim mnogo dovitljivosti i strpljenja, a mojim odraslim “sapatnicima” smo i jedino celicne zivce, jer one jednom moraju da prodju…

    Srdacan pozdrav,

    Marija

  12. Marija, žao mi je što su vam ovčije boginje “odnele” celo jedno leto ali bar ste ih preležali 🙂 Što se tiče ožiljaka oni će se povući, ukoliko boginje niste raščešali, za par dana a ako vas još uvek muči svrab porazgovarajte sa svojim lekarom oko upotrebe Fenistil gela koji se odskora može naći i u našim apotekama – ja sam ga pre par godina “uspešno” primenio za otklanjanje svraba usled alergije na (preterano) sunčevu svetlost.

  13. Ovo je katastrofa!Da,ovcije boginje,sa svojom cerkom od 5 godine i ja sa 33.Znala sam da ce ih dobiti i spremala sam se psihicki za taj trenutak.Meni su svi rekli,ukljucujuci i moju majku,da sam ih prelezala i da nema opasnosti.I tako 33 godine.Do pre 3 dana,kada ustadoh iz kreveta,osetih i videh.Strasno.Bila sam sokirana,uplasena..Kako?Pa, ja sam to prelezala,kao dete,jes’da se ne secam,al’jesam,tako kazu…a,nisam..i evo me sa svojom cerkicom,ona je super u odnosu na mene.Sve su mi na licu,glavi i usima,na zadnjici ih imam 2 i to je jedino mesto koje me ne svrbi,na zalost.Kako se osecam?Grozno!A,tek nam je 4ti dan..

  14. Kod mog klinca u vrticu pojavile se ovcije boginje, za njega mi nije problem, deca to lakse podnose ali sta cu ja posto ih nisam lezala!
    Koleginica mi kaze da na torlaku postoji vakcina i da su savetovali njenog muza koji ih nije lezao da je primi sobzirom da su joj pre mesec dana oba klinca imala boginje.
    Da li je neko nesto zna o ovoj vakcini za odrasle i koliko je pouzdana>
    Hvala

  15. Ivana prvi simptomi ovčijih boginja pojavljuju se tek dve nedelje od oboljevanja tako da je za vakcinu sada verovatno kasno 😉

    U svakom slučaju nije zgoreg da se posavetujete sa svojim lekarom da li i koju vakcinu da primite.

  16. Ponovo se javljam u nadi da ce mi neko odgovoriti. Moj sin je dobio varicele pre 4 dana. Za sada je sve u redu…zanima me da li ce imati nekih posledica, obzirom da ima 15 god, i da je u pubertetu?
    Osim toga, sta mogu preduzeti kao preventivu ili neku olaksavajucu okolnost jer ih nisam prelezala, a, imam 36 god.
    (da sva bude jos gore, trenutno smo u inostranstvu) Cula sam da kod odraslih to ide teze, pa sve do onih najstrasnijih slucajeva. Veoma sam uplasena!! Bila bih zahvalna za bilo kakav savet i neku informaciju:
    Hvala

  17. @Dragana
    što se vašeg sna tiče, koliko ja znam, najviše što možete da učinite je da ga držite u zatvorenom i da mu nabavite kakav prašak ili gel protiv svraba, a ako Vi niste preležali ovčije boginje sada je za bilo kakvu prevenciju već kasno – ostaje vam jedino da se po izbijanju boginja obratite najbližem lekaru u mestu boravišta.

    Za više informacija pogledajte http://www.stetoskop.info

  18. Hvala!!
    Samo bih zamolila gospodju Ivanu, koja se javljala pre mene sa slicnim problemom, da napise, sta se u medjuvremenu desilo sa njom? Da li je dobila boginje? Kako podnosi? Koliko god ima?
    Unapred, hvala!

  19. www (dot) havarija (dot) net POSTITE

    velickovic@blog
    znači ovaj klinac je tako nisko pao da mora da ide od bloga do bloga i ostavlja (polupismene) pozive na svoj forum, e ne bi li se zakitio sa par poseta više.

  20. Dragan,
    mi jos nismo dobili boginje, kod klinca u vrticu su prestale, to dece sto je u prvom naletu dobilo je vec uveliko ozdravilo drugih slucajeva nije bilo, tak da su ovoga puta zaobisle i njega i mene. Doduse on i nije redovno isao jer je imao i malo problema sa stomacicem a i zaradio je prehladu, tacnije pneumokoka bakterije se povecale u nosu, a ja se taman ponadala kada je poceo da slini da su boginje. Sve u svemu mi smo nesto mnogo kilavi, sledece nedelje idemo kod hemeopate na prvi pregled pa da probamo, valjda ce nam malo pomoci.

  21. Imam 16 godina i ovcije boginje vec 6 dana.Mnogo mi je zao,zato sto je raspust vec poceo,a ja moram da budem u kuci umesto sa drustvom na kupanju.Jedina uteha mi je sto je ovo neki blazi oblik,tako da me nisu bolele,a i samo malo su svrbele.Zanima me da li postoji neka krema ili gel protiv oziljaka,jer sam neke rascesala?Ljudi odgovorite:-)))))))))))))))))))))))))))))poZZZZzzzzzzzzzzz

  22. moze li mi neko reci po izbijanju boginja, koliko dana bi one trebale da izlaze i koji period one ovako strasno svrbe? Imam 29 godina i ovo je stvarno strasno
    Hvala na savetu

  23. Molim Vas,da mi neko odgovori…U trenutku kada je moja kolegnica saznala da ima boginje,ja nisam znala da sam trudna.Inace radile smo zajedno tih dana,kada je ona vec bila zarazaena.Boginje sa prelezala u detinjstvu!Kolegnica je izlecena…sve je proslo!Interesuje me da li to ,sto sam bila u kontaktu sa njom ,moze da ima neke posledice na plod!Meni se nista u tom periodu nije dogadjalo!HVALA!

  24. Moj suprug je operisao tumor na mozgu i doktorka sa IORS u Beogradu nam je rekla da se nezna koji je uzrok nastajanja tumora ali mogu da budu prelezane boginje, zauske, udarac u glavu ili nasledni faktor.
    Zasto se u nasoj zemlji ne daje vakcina protiv boginja ako postoji sansa da mogu da izazovu tumor na mozgu??

  25. da li mogu da se dobiju bogilje tokom inkubacije ,i da li mogu a se dobiju ako si vakcinisan protiv njih ?:)

  26. Zna li neko,i ako moze da odgovori,da li je moguce (posto ih izaziva virus) da na mestu gde je za vreme boginja bila ospa,pa krasta,sada postane bradavica. Meni se tako desilo na ne bas prijatnom mestu, pa posto je u pitanju virus Herpes,jedino mi je to logicno.Molim vas odgovorite je lo to moguce..?

  27. Osećam potrebu da pojasnim da je smisao ovog članka prenošenje ličnog iskustva i prikupljenih informacija kada su u pitanju ovčije boginje koje su preležali moji klinci – za sve specifičnosti ovog kao i drugih vrsta herpesa smatram da je najbolje potražiti savet od lekara!

  28. cao svima imam 25 godina i tek sad sam dobila varicele jako se lose osecam posle uzasnih tem.povracanja boginja po celom telu i zatvoreno grlo od boginja moze li mi neko pomoci bar u tom svrabu sta da koristim posto od ecnog pudera mi nista ne pomaze da smanji svrab hvala unapred

  29. Kod moje cerke u vrticu su se pojavile ovcije boginje, bas u njenoj grupi. Posle koliko vremena da ocekujemo (ukoliko se zarazila) da pocne sa razbolevanjem. Trebalo bi da za 15 dana idemo na put u inostranstvo, da li da idemo ili da sve otkazujemo?

  30. Lekar opste prakse nije cuo za vakcinu protov varicele. Htela bih da je primim, da li mi smeju dati na moju odgovornost?

  31. Budući da je ovaj članak iz sada daleke 2006. godine mislim da je najbolje da se obratite vašem lekaru … po sećanju za krastice smo koristili neki puder i/ili krečno mleko ali posle toliko vremena …

  32. E pozdrav svima…slucjno sam naleteo na ovaj post posto se raspitujem o boginjama, jer sam ih dobio pre 3 dana…imam 16 godina i zanima me da li smem da se tusiram normalno i da li su moguce neke komplikacije??? Unapred hvala. 🙂

  33. Zdravo…imam 21 godinu…na Bozic sam dobio varicele, e sad, imam ih nesto malo po stomaku, par na ledjima, i nekoliko po glavi….nista me ne boli…nisam malaksao…mozda imam neku malu temperaturu…malo me svrbi glava, ali nije ne izdrzljivo…zanima me, da li je moguce da se dobije blazi oblik boginja, da li moraju da izbiju po celom telu…posle koliko dana treba da izbiju???
    hvala unapred…

  34. Molim vas, ako neko zna postoji li neka krema za odstranjivanje oziljaka od boginja, imam jedan na sred cela dugo godina!

  35. Pozdrav svima,
    pošto čitam sve moguće članke o varičelli naleteh i na ovaj blog.Danas mi je peti dan od početka izbijanja boginja.
    Interesuje me koliko dugo je faza izbijanja boginja i da li je obavezna temperatura jer kod mene je stalno prisutna.
    Ništa ne bi bilo čudno da ja nisam veteranka sa 47 godina.
    Da li neko zna kako negovati lice posle prelezanih boginja.
    Hvala.

  36. Evo, moja ćerka od tri i po godine dobila prekjuče. A žena treba da se porodi svaki dan. Haos. Celu noć nismo spavali koliko se okretala i vrpoljila i kukala i šta sve nije radila. Iz nekog nepoznatog razloga ne pada joj na pamet da se češe. Bar ne noktima.
    Danas sam čuo za novi preparat zove se Poxclin. Jedva sam našao u apotekama, jer je sve pokupovano zbog epidemije koja trenutno vlada u Kragujevcu. Čitajući strane forume svi ga hvale do neba. Radi se o peni u spreju, od prirodnih sastojaka (uglavnom) koja jako ublažava svrab.

  37. Skidala sam kraste od boginja,jos ih imam ali sam vecinu skinula :/ da li ce mi ostati oziljci i koliki ce da budu i da li su mnogo vidljivi ,i jel mozete da mi kazete sta da koristim da mi se uklone ti oziljci ako budu ostali , jel postoji nesto da se barem malo uklone???

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.