Slika proroka XIII

Prošlo je nešto više od godinu dana (13 meseci preciznije) otkada je danski Jyllandes-Posten objavio ovu i još jedanaest karikatura na temu Proroka Muhameda. Nakon što su pre šest meseci završeni globalni protesti zbog objavljenih karikatura i Pravda je, “spora ali dostižna”, izrekla svoju (prvu) presudu pre par dana.

Danski sud u Aarhus-u odbacio je zajedničku tužbu nekoliko islamskih udruženja podnetu protiv Jyllandes-Posten-a jer po mišljenju Suda u Aarhus-u “ne postoji povod da Sud poveruje kako su karukature objavljene sa ciljem da uvrede ili naude Muslimanima … niti da ugroze položaj Muslimana u (danskom) društvu”, u čije je ime tužba podneta. U izreci Suda kaže i da se “ne može isključiti da su karikature bile uvredljive za pojedine Muslimane”. U tužbi, podnetoj protiv urednika novina, se navodi da su objavljene karikature napad i uvreda za Proroka Muhameda te da predstavljaju napad na “čast vernika jer Proroka oslikavaju kao ratnog huškača i kriminalca i dovode ga u direktnu vezu sa ratom i terorizmom”. Žalba na ovakvu presudu već je uložena od strane tužitelja a nezadovoljstvo odlukom Suda iskazale su i pojedine islamske zemlje.

Po rečima Ameer ul-Azeem-a, glasnogovornika pakistanske Jamaat-e-Islami, partije koja je ponudila nagradu za “glave” karikaturista i organizatora protesta protiv karikatura početkom ove godine – “Nije na Sudu da odlučuje da li su Muslimani uvređeni ili ne ovakvim postupkom novina”. Sirijski pravnik Mohammed Habash kaže da će ovakva presuda samo “proširiti jaz između Zapada i Islamskog sveta” i dodaje da “je ono što us novine učinile (o.a. objavljivanjem karikatura) predstavlja istinsku uvredu milionima Muslimana koji ne žive po Danskim Zakonima”. Mislim se – pa što ih onda tuže u Danskoj?





Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.