Slika proroka VI

Ne mogu ja dugo bez događaja koji smatram najvažnijim u ovom trenutku na globalnoj sceni (a i privlači najviše poseta na blog!).

Pre par dana da objašnjava kako njihova fotografija, koju je danski imam Ahmed Akkari fotokopirao i nosio po Bliskom Istoku kao karikaturu Proroka, ni u kom slučaju nije povezana sa Islamom već predstavlja Jacques Marrot-a učesnika takmičenja u oponašanju svinja održanog u Francuskoj (vidi sliku)!

Islamski časopisi poput Yemen Times ili recimo Khaleej Times u uredničkim tekstovima iznose uglavnom stav da je “dvolična” Evropa, neopravdano štiteći slobodu govora, podstakla islamske proteste širom Sveta ne čekajući da se i muslimanskim zemljama dostigne nivo tolerancije i slobode govora ravan evropskom (sic!). Pomenuti Khaleej TImes u istom broju prenosi i kratku vest o profesorki engleskog Claudia Keyboars sa Zayed University u Dubaiu koja je opuštena jer je na času prikazala sporne karikature ne bi li podstakla raspravu među učenicama. Prema rečima Shaikh Nahyan bin Mubarak Al Nahyan-a, Ministra prosvete i prvog čoveka Zayed University, akademske, kao isve druge obrazovne, ustanove u Ujedinjenim Arapskim Emiratima delaju i strogo se pridržavaju okvira propisanih Islamom, poštuje se sloboda izražavanja i mišljenja a samo otpuštanje posledica je ličnog čina profesorke koji ne potpada ni u jednu kateogriju slobode.

U raspravama koje se vode na Zapadu, uz učešće predstavnika lokalnih muslimanskih zajednica, sve više kristališe potreba za dijalogom kako sa Islamom tako i u samom islamskom Svetu o problemu percepcije Islama kao religije koja podstiče najektremnije oblike terorizma.





Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.