Veni, vidi … ma bidi idi

Pametni a nesposobni
Foto: Služba za informisanje SG Kragujevca

Ekipa na slici, u najboljim godinama za titoističke aparatčike (prosek 62 godine), danas je u Skupštini Grada Kragujevca predstavila “zajednički napor” veliku promotivnu kampanju “Veni, vidi, invest in Kragujevac”, delo tima stručnjaka grada Kragujevca, Regionalne privredne komore i (u okviru iste te komore) Agencije za promociju investicija i podršku biznisu centralne Srbije čiji je cilj ne samo da promoviše investicione mogućnosti grada već i podizanje nivoa konkurentnosti regiona centralne Srbije na tržištu stranih dirketnih investicija. Privredno-politički krem “doline gladi” predstavljaju (s’ leva na desno) Predrag Lučić direktor Agencije za promociju investicija i podršku biznisu centralne Srbije, predsednik Regionalne privredne komore Dušan Puača, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i Dragan Ranković glavni gradski stručnjak za upravljanje projektima (u Skupštini Grada naravno).

Po rečima “stručnjaka” promotivna kampanja “Veni, vidi, invest in Kragujevac” sastoji se iz tri grupe aktivnosti a jedna od najvažnijih je Investiciona konferncija centralne Srbije koja će 7. maja biti održana u kragujevačkom hotelu “Šumarice” na kojoj će svoje potencijale predstaviti grad domaćin i opštine centralne Srbije i koje će tog dana potpisati i konvenciju o zajedničkom nastupu odnosno pozicioniranju u Evropi. Kragujevac i Regionalna privredna komora predstaviće se, takođe u maju, na Investicionom sajmu u Beču u okviru štanda SIEPE a početkom juna u Briselu. Treća aktivnost je trodnevna sajamska manifestacija “Italija u Kragujevcu” predviđena u periodu od 8. do 10. maja..

Kao što o proizvodu prvi sud formirate na osnovu ambalaže u koju je zapakovan tako i o nekoj promotivnoj kampanji prvi utisak stičete kroz upoznavanje sa sloganom kampanje. Plašim se da su se, najblaže rečeno, nespretnom parafrazom čuvene latinske izreke (Veni, vidi, vici) Julija Cezara iz 47 godine p.n.e. izgovorene prvi put u originalu pred Rimskim Senatom, u prvom licu jednine i prošlom vremenu, političari i privrednici koji stoji iza najnovije Verkoističke kampanje dobrovoljno pridružili kragujevačkoj “pačjoj školi” a Kragujevac i njegove žitelje po ko zna koji put javno izvrgli ruglu i podsmehu civilizovanog sveta. Pismeni i iole obrazovani kragujevčani, koji se ujutro prvo umiju pa izađu na ulicu, nažalost, nemaju načina da ovakve “kapitalne kampanje” bar gramatički poprave i jezik, pa bio to i mrtvi latinski, zaštite od naleta primitivnog političkog buljuka Veroljuba Stevanovića i (poslovnih) prijatelja …

3 thoughts on “Veni, vidi … ma bidi idi

  1. Četrdeset i osme godine pre nove Cezar je pobedio Pompeja, u Tesaliji kod grada Farsala (današnja Grčka) i nastavio da ga juri sve do Egipta, ali su Pompeja već ubili neki plaćenici, pre nego što ga je stigao Cezar. Dok je boravio u Egiptu, a to je potrajalo, i sa Kleoptarom pravio sina koji je dobio ime Cezarion. Cezar je primio vest da se u Maloj Aziji pobunio jedan vladar. Munjevitim marsom, preko danšnjeg Izraela i Sirije, Cezar je stigao u Malu Aziju i za tren oka, kako bi se danas reklo, ga pobedio. Iz Male Azije poslao je poruku senatu na grčkom jeziku koja glasi: elthon eidon enikesa.
    Tada je bilo u modi da se govori grčki. Kasnije su Cezarove reči prevedene na latinsiki: veni vidi vici.
    Samo toliko da znate da ih nije izgovorio u rimskom senatu, kako ste naveli.
    S izrazima poštovanja,

  2. Hvala gospodine Bojoviću na ovoj ispravci – reč pravog i dobronamernog poznavaoca, uvek spremnog da svoje znanje bezuslovno podeli sa drugima, gotovo uvek dođe kao melem na ranu neznanja.

    Moj izvor i jedina (nažalost) provera za tvrdnju iznetu u članku bila je (neizbežna) Wikipedia i članak Veni, vidi, vici

  3. A sto je onda gradonacelnik kupio 3 honde od po dvadesetak hiljada Eurica i BMW serije 5 od “samo@ 60 i neku hiljadu Eura?

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.