Koj’ ti je IP?

IP adresa (Internet Protocol address) Vašeg računara, niz od 12 arapskih cifara, grupisanih po tri i odvojene tačkama, je po pravilu prvi podatak koji se beleži na brojnim prezentacijama koje posećujete. Na osnovu IP adrese određuje se lokacija sa koje pristupate prezentaciji. Budući da je širokopojasni pristup Internetu, koji karakteriše uslovno “statična” IP adresa, danas postao standard za veliki broj korisnika aplikacijama za praćenje poseta ne predstavlja problem da na osnovu IP adrese sa koje pristupate prate vaše “kretanje” i beleže navike na prezentacijama koje posećujete. Uostalom, ako mi ne verujete, razmislite kako su mesecima policiji nepoznati “Oslobodioci”-palikuće iz Novog Sada identifikovani nedugo nakon objavljivanja video-spota svog poduhvata na YouTube-u!?!

Upravo je značaj i značenje IP adrese, u zakonskom i društvenom smislu, u osnovi rasprave o zaštiti privatnosti na svetskoj mreži koja se ovih dana vodi pred Evropskim Parlamentom. Nemački komesar za zaštitu podataka, Piter Šar (Peter Scharr), pred komisijom evropskog Parlamenta izneo je stav da ukoliko Sud ili koji drugi državni organ može IP adresu koristiti kao metod identifikacije pojedinca tada se ista ima smatrati ličnim podatkom, i kao takva, lična i privatna, potpada pod garantovanu zaštitu ličnih podataka propisanu Zakonima i preporukama Evropske Unije. Šar predvodi evropsku komisiju za zaštitu (privatnih i drugih o.a.) podataka koja trenutno radi na izradi izveštaja koji treba da da ocenu o tome kako su metode praćenja korisnika i prikupljanje podataka o istima od strane najvećih internet prezentacija (Google, Yahoo!, Microsoft) usklađene sa regulativom Unije kao i predlog mera koje, ukoliko ima potrebe, treba preduzeti kako bi se kompanije naterale da poštuju regulativu na prostoru Evropske Unije. Tvrdnje o klasifikaciji IP adrese koje dolaze od jednog od kreatora politike zaštite privatnosti Evropske Unije izazvale su i odgovarajuću reakciju druge strane – pretraživača. U svoju odbranu, pre svih Google, pretraživači ističu značaj koji za lokalizaciju rezultata predstavlja “očitavanje” IP adrese korisnika koji postavlja upit, zatim značaj koji IP adrese imaju u sprečavanju pokušaja prevara i “fer” odnosa sa oglašivačima, kao i internu politiku pretraživača usmerenih na zaštitu ličnih podataka korisnika.

Kako bilo, nakon dugotrajnih rasprava i “nevoljnih” ustupaka sa obe strane oko razmene ličnih podataka putnika u avio saobraćaju, čini se kako se otvara još jedan front na polju zaštite privatnosti između zakonodavaca i administracije Evropske Unije, s’ jedne, i s’ druge strane američkih kompanija sa globalnim uticajem, uvek “žednih” informacija i sa inovativnim pristupom monetizaciji istih.

10 thoughts on “Koj’ ti je IP?

  1. Preduhitrili ste me s ovom vesti taman sam je hteo objaviti nema veze. :-))
    Na kraju da kazem Odbor za građanske slobode pri EU parlamentu je potpuno u pravu sto se tice IP adresa.IP adresa indentifikuje uredjaj ujedno identifikuje i vas kao korisnika ,veoma lepo.Prefrgano nema sta.
    pozz.

  2. Zato ja kad hoću da diskreditujem nekog na Internetu, koristim anonymizer…:D

    Nešto ne verujem baš da je neko iz policije slao dopis youtube-u da im daju IP adresu i onda bla bla

    Više mi je bliska teorija da su meteodom slučajnog izbora priveli njih desetak, a onda ih tukli od jutra do sutra dok neko nije progovorio…

  3. @Funkcioner

    He, he, možete vi i zdušno i gušno da podržavate ovu inicijativu samo mi se čini da je za to kasno sad kad je “tvrda voda” iz Koštunića, čini se trajno, onesposobila srpski Dinamo Promena 😉

  4. Upravo je Krizna Situacija bila predmet Mog Razgovora sa Glavnim Ideologom Strateških Integracija u utorak, kada je oformljena i Među-Partijska Krizna Grupa, a došlo je i do Inicijative za formiranje Jedne Kontakt Grupe koja će se baviti Otežalim Posredovanjem [o tome kad dođe vreme i ako dođe vreme, u Najboljem Duhu Transparentnosti]; sve to je takođe bilo predmet i Mog Današnjeg Razgovora sa Jednim Strancem Časnih Namera. Ali, da ne Trčim Pred Rudu, sve ćete to sutra saznati, Predragi Podaniče Opšteg Dobra.

  5. @duki

    ne znam koji je ADSL modem ali ako se na njega kačiš preko mrežnog kabla trebalo bi da ima i svoju mrežnu adresu – kako unutrašnju za administraciju, tako spoljn za pritup mreži – najbolje ti je da pogledaš uputstvo ili posetiš prezentaciju/forum svog Internet provajdera!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.