Zvanična verzija

U jednom od odgovora Amway distributeru pomenuo sam moratorijum koji je sam Amway uveo na širenje svojih distributerskih mreža, između ostalih i Network 21 (ista mreža koja nezvanično “operiše” u Srbiji), zato što je Ministarstvo za trgovinu i industriju Velike Britanije, nakon sprovedene istrage, pokrenulo tužbu protiv imenovanih organizacija zbog – kako i sam Amway priznaje – predstavljanja distribucije Amway proizvoda na “način koji ne odslikava istinito finansijsku dobit koju ljudi mogu očekivati od učešća u Amway poslu”. Mere poput moratorijuma na prijem novih distributera u Velikoj Britaniji, revizija distributerskog cenovnika “na dole”, izrada novog ugovora za distributere i “zabrana” prodaje “motivacionih materijala” zapravo su predstavljali “otvorenu ponudu” nadležnoj britanskoj regulatornoj agenciji da umesto podnošenja tužbe Sudu Amway-u da kratak predah kako bi isti ispravio “greške” (čitaj višedecenijsku praksu na koju je Amway ranije dragovoljno zatvarao oči) u svom poslovanju.

Umesto očekivanog predaha britanska regulatorna agencija (DBERR) podnela je tužbu Sudu protiv Amway-a i njegovih distributerskih mreža. Postupak je započeo krajem novembra, kraj procesa pred Sudom se očekuje krajem decembra ove a presuda početkom sledeće godine. Ukoliko presuda bude negativna po Amway i njegove distributerske mreže to bi moglo označiti i kraj njihovog poslovanja u Velikoj Britaniji, posledično, možda, i u drugim zemljama Evropske Unije! Uvidevši kako ponuda za “samoregulaciju poslovanja” nije urodila plodom Amway je odlučio da pred Sudom “okuša svoju sreću” a u odluci menadžera Amway-a da se kompanija brani “do poslednje kapi snage” svakako je važna činjenica da je Velika Britanija jedno od najstarijih tržišta, izvan Severne Amerike, na kome kompanija Amway posluje od 1973. godine, kao i dugoročne posledice koje mogu da proisteknu iz gubitka ovog, svakako, sudbonosnog suđenja za Amway.

Trenutno, dok je proces u toku, najzanimljiviji su podaci o obimu i načinu poslovanju Amway-a u Velikoj Britaniji i Republici Irskoj koji su izneti pred Sudom.

Distributeri, njih 39,000, u Velikoj Britaniji imaju godišnji promet između 25 i 30 miliona američkih dolara – pojedinačno $770 po distributeru godišnje ili ti $64 dolara mesečno, što bi i da nije u pitanju promet već zarada, bilo jedva iznad opšte prihvaćene granice siromaštva! Učešće britanskog tržišta izgleda beznačajno i u odnosu na ukupan promet kompanije od 6,4 milijardi dolara (jedva 0,5 odsto) dok su s’ druge strane i britanski distributeri znatno ispod proseka u odnosu na tri miliona (navodnih) distributera širom Sveta koji, po zvaničnim podacima Amway-a, ostvaruju promet, ne zaradu, vredan 6,4 milijardi američkih dolara, odnosno 2,134 američkih dolara godišnje (manje od $100 mesečno!) po distributeru! No kad se umesto proseka prikažu konkretni podaci o distributerima ispada kako:

  • 27,000 (71%) nema nikakav prihod (znači na gubitku je o.a.) od “posla”
  • 11,410 (30%) zarađuje od “posla”
  • 7,492 (od 11,410 ili 20% od ukupnog broja) zarađuje, u proseku, $27 godišnje
  • 101 (0,4%) distributer je ostvario bonus od 75 odsto
  • $240,000 je zarada “najboljih” distributera Trevora i Džeki Louv
  • Trevor i Džeki Louv su 26 godina u “poslu”

Uz porodicu Louv samo se još bračni par Skriven svrstao u dva odsto najbolje plaćenih Britanaca sa zaradama iznad $160,000 američkih dolara dok, primera radi, dvanaest najuspešnijih distributera koji su u “poslu” od 2001. godine zarađuje tek oko $17,000 što je tri puta manje od britanskog proseka. Presek stanja zarada distributera načinjen tokom istrage pokazuje da jedva 0,15 odsto distributera uspeva da “prebaci” britanski prosek od $50,000 godišnje! Tokom istrage došlo se i do zaključaka kako jedva 10 odsto distributera ubira profit od “posla” te da je isti procenat “specijalizovan” za prodaju samo jednog od Amway proizvoda dok samo 6 odsto distributera proizvode kupuje za dalju prodaju (preostalih 94 odsto kupuje za sopstvene potrebe ili da bi ostali u “poslu” o.a.).

S’ druge strane, tvrdi britanska regulatorna agencija, većina proizvoda koji se nude distributerima je precenjena čak i pre nego što distributeri dodaju sopstveni rabat od 20-25 odsto kod dalje prodaje čime se zapravo distributerima smanjuje prilika za prodaju izvan grupe i zapravo podstiče kako prodaja “samom sebi” tako i dalja kupovina motivacionih/obrazovnih materijala za dalje pospešenje prodaje (koje crne prodaje? o.a.). Amway distributeri se i zvanično ohrabruju da zaradu ostvaruju regrutacijom novih članova čime obe strane, Amway mreža i distributer, ostvaruju profit kroz plaćanje članarine, procenat od prodaje proizvoda i promotivnih materijala. Promotivni materijali koji se “preporučuju” kao obavezni vid usavršavanja bez koga nema uspeha u “poslu” pored toga što sadrže obećanja o lakoj zaradi, brzom uspehu i, shodno, luksuzu u kome žive “najbolji od najboljih” zapravo donose profit samo grupici “odabranih” koji ih proizvode i distribuiraju kroz Amway mrežu. Iako je po poslovnim podacima kompanije Amway-a za uspeh (plasman među 20 najuspešnijih ditributera) u ovom “poslu” potrebno najmanje 14 godina to ne sprečava kompaniju da distributerima sugeriše da tokom “uvođenja u posao” potencijalnim kolegama tvrde da se “uz malo napora može postići prihod od $160,000 američkih dolara za isto vreme koje je potrebno za završetak studija” (britanske studije traju 3-4 godine o.a.).

P.S. koristim priliku da upozorim sve koji prate serijal tekstova o Amway/Alticor/Quixtar MLM poslu da tvrdnje iznete u ovom i drugima člancima na ovom blogu predstavljaju lično viđenje autora a ne “konačnu istinu” koju treba prihvatiti “zdravo za gotovo”. Odluka da li si spreman da rizikuješ i uključiš se u ovaj “posao” je, konačno, na tebi, i samo tebi! Što se mog stava tiče on je prilično jasan glede bilo koje slične MLM (piramidalne) šeme i možeš mi verovati ili ne. Svakako utroši još malo truda da proveriš svaku činjenicu i tvrdnju koju ovde iznosim.





11 thoughts on “Zvanična verzija

  1. Lično znam o Amway biznisu dovoljno da mogu reći, slobodno i časno – da tekst koji je iznet nije DOBRONAMERNO INTERPRETIRAN.
    Kome i zašto je to potrebno, nikoga ne interesuje. Lično sam se uverila i znam da je Amway jedina kompanija sa patentiranim Mrežnim marketingom – da ima dve nagrade UN za ekologiju /sto posto su svi proizvodi prirodni/ , da ima 3A bankovnu garanciju, te da svakom svom distributeru isplati u dolar ili već koju valutu , tačno svakog meseca, te da su sada baš sada, u vreme recesi, duplirali nagrade.
    To sto se koriste promo materijli, tj. alati, kome to smeta!
    U Amwayu čovek koji zeli nezavisne prihode, slobodno vreme, čovek koji ŽELI NEKOM POMOĆI DA ŽIVI ZDRAVO I ZAŠTITI PRIRODU OKO SEBE, čovek koji želi da prenese informaciju da svako ima pravo , pod istim uslovima, za isti rad, dobiti isti novac, TREBA DA KORISTI ALATE – KAKO BI BRZE NAPREDOVAO, KAKVOG LI ČUDA!!
    I vidim ljudi, pa nemate pojma šta je piramida?
    Nije li, upravo, piramida firma u kojoj vi ili neko vaš radi?
    Ko, za ime Boga, ima veću platu od prvog menadžera, tj. direktora firme? Ili je, mozda upravo na sceni prava , pravcata piramida, od vrha na dole..
    Amwayeva mreža NE DA NIJE PIRAMIDA NEGO JE NAJPRAVIČNIJA POSLOVNA PRILIKA IKADA NAPRAVLJENA. TO JE ŠANSA ZA SVAKOG KAD GOD DA KRENE – DA MOZE BRZE I VIŠE ZARADITI OD ONOGA KO GA JE O TOME OBAVESTIO.
    I, još nesto da kazem čitaocima ovog cenjenog sajta – da za svaki proizvod imate garancije na zadovoljstvo i da iste mozete koristiti i vratiti ih u roku od 3 meseca i dobiti novac nazad. Ko to i da li to radi?
    Niko, naravno, Ko još moze da vam dostavi proizvode kuci u oko 140 zemalja sveta i da pri tome zaradjujete što kupujete?
    Odgovovr je niko! Osim kompanije Amway koja u okviru svog poslovanja ima oko 500 drugih kompanija, najviše standarde, mnogo, mnogo patenata i svakako čiste prirodne proizvode, koncentrate i garancije.
    Ko ima ma kakav problem u vezi sa ovim – ovo je sušta istina, jer danas u vremenu krize, ovaj biznis raste, jer ima osnova za to.
    Ukoliko neko nije uspeo u ovom poslu, sklon je da priča gluposti!
    No, kao što u svakom poslu čovek TREBA PRVO BITI BOLJI ČOVEK PA ONDA USPETI U POSLU, U AMWAYU JE TO PRVO – AMWAY JE MISIJA DOBRA I OPSTANKA ZDRAVOG ŽIVOTA I MISIJA POMOĆI LJUDIMA DA
    MOGU IMATI VIŠE NOVCA I VREMENA ako se odluče da sagrade svoju stabilnu mrezu. Mreza se ne moze sagraditi bez SISTEMA ZNANJA I ISKUSTVA STEČENOG U ZADNJIH 5O GODINA KOLIKO amway postoji. Upravo mu je ova godina 50 rodjenda i HVALA IM ŠTO POSTOJE U MOJE IME I IME MNOGIH KOJIMA SU MENJALI ŽIVOT NA BOLJE!!
    Prema tome, dragi prijatelji, ma ko da ste u zvanju i društvenom statusu, ma šta da imate i ma gde da radite, ovo
    JE NAJVEĆI BIZNIS XXI veka i kako je, nedavno Donald Tramp, najveći milijarder na svetu, rekao: “Kada bi ponovo počinjao
    trazio bi dobru mrezu ..” a Amway mreza je upravo to.

  2. pozdrav,

    ja sam iz hrvatske to je kod nas doslo malo prije nego kod vas pa evo misljenja 🙂

    proizvodi? ekoloski i kvalitetni – jesu no ne puno vise nego proizvodi u supermarketu. ne rade pokuse sa zivotinjama, koriste prirodne sastojke, biorazgradivo – taj dio price je ok. ako ce nesto biti razlog zasto postati clan, ovo je jedan od razloga.

    cijena? preskupi i bez marze prodajne za ono sto nude. prica o koncentratima je cisto zavaravanje – uzmite za primjer pastu za zube i stavite “zrno graska” na cetkicu. probajte sad to sa obicnom pastom – isti efekt ali obicnu pastu ste platili 3-4 puta manje. nije pasta jedini primjer naravno ali je jedan od boljih. neki proizvodi jesu malo koncentriraniji ali naglasak je samo na neki. definitivno nije razlog za uclanjivanje. tesko da cete vecu zaradu ostvariti na direktnoj prodaji nekome – no tko zna, mozda se fantastican prodavac? ako jeste -onda bi trebali pokrenuti svoj vlastiti posao s prodajom a ne raditi sa ovako malim marzama.

    lak posao? to su price za malu djecu – u svaki posao potrebno je uloziti puno truda i vremena. par sati tjedno su price za malu djecu. ako se uclanite ulozit cete itekako puno vremena, truda i novaca prije nego pocnete dobivati neke konkretne rezultate. pasivni prihod je relativna stvar – i dijamanti u poslu moraju itekako dolaziti na seminare i sl. da “osobnim primjerom” pokazu da im je stalo do posla – jer to rade i oni upisani ispod njih

    legalnost? nije piramidalna shema ali nije ni laka zarada. ipak – nelegalno u poslu je prodaja proizvoda drugima za koje ne izdajete racun (i time ostecujete naravno drzavu), otprilike kao siva ekonomija nesto.

    edukacija? to je jedna od jacih strana u poslu – ako i ne uspijete mozete razviti dobre navike edukacije u biznisu. ako je nesto od razloga za prikljuciti se – ovo je jedan dobar. no educirati se mozete i bez prikljucivanja amwayu. amway materijali neupotrebljivi su izvan sistema a knjige koje su preporucene mozete uz malo istrazivanja i sami otkriti (krenite od “think and grow rich” recimo pa dalje nastavak u polju “self-help” materijala) to je otprilike to.

    zarada? pa kao sto tekst kaze – 14 godina za veliku zaradu – ako ulozite 14 godina u bilo koji posao cete ostvariti veliku zaradu (ako je posao naravno profitabilan). ovo sa statistikama je zavaravajuce – vecina ljudi ne napravi nista zato jer ne bi napravilo nista ni u bilo kojem drugom biznisu. a izuzetno je nemotivirajuce raditi sa puno ljudi koji ne zele napraviti nista. vecina ljudi zeli “posao” a ne biznis i tako se i odnose prema ovome -dakle vecina ce biti neuspjesna. ljudi koji su uspjesni u amwayu bili bi uspjesni i u nekom drugom biznisu koji bi pokrenuli.

    to je moje misljenje.

  3. SVAKO IMA PRAVO DA BIRA DA LI CE KUPOVATI I ZARADJIVATI,JER SVI SMO MI KUPCI ZAR NE,A BOGAMI I PRODAVCI JER ETO PRVO PRODAMO SEBE AKO NE PRE ONDA KAD SE ZAPOSLIMO ZA PLATU.POZDRAV MLADENKI SVE JE TACNO STO JE NAVELA,O DA JESAM PONOSNI CLAN AMWAYA

  4. ljudi moji, moram ovo komentirati. ono što je “mladenka” iznjela ovdje od riječi do riječi je naučena priča ispričana od ljudi iz amway organizacije koji imaju odgovore na sve, a naslušala sam ih se dok sam i sama razmatrala tu mogućnost. ali kako o marketingu i matematici znam ponešto, a i zdravog razuma mi ne nedostaje zaključak je kako ta priča nije realna jer postavljeni ciljevi da bi se došlo do zarade su neostvarivi, jednostavno nemogući za napraviti uz sav trud koji biste vi uložili i ako i zaradite nešto uvijek ćete biti u minusu. u potpunosti podržavam mišljenje “phz”. upravo gledam sestru i šogora kako se uvaljuju u tu prevaru i ne mogu im pomoći jer normalna je ljudska želja i potreba da postignu više u životu za sebe i svoju djecu, ali meni ih je stvarno žao jer će se razočarati u ovom nazovi poslu, izgubiti novac, vrijeme i prijatelje pokušavajući ih uvući u tu paukovu mrežu.

  5. Pa ljudi, ne znam sta da kazem, skoro sam bila na prezentaciji u Novom Sadu, jedna plavusa, sva uzbudjena, “leti”, prica 300 na sat. Nahvali ona lepo sebe, fakultet, jedan biznis, lični, drugi biznis, lični, a AmWay, pa to je vrh sveta. Ona je impresionirana, pa to je vrhunac. Isprica ona sve, prelepo, ipak je napomenula da se bavila politikom 4 godine, malo li je to iskustva. Taman pomislis kraj, a ono, dodji sutra opet, da porazgovaramo o ovome. Ok, doci cu, bolje i to nego da visim na netu i kradem Bogu vreme. Odem ja tamo, ona i dalje prica sa istom brzinom i istim žarom, bar odgovara na pitanja. OK, složim se sa svim, hoću, ali sam i dalje skeptik, pa ovo je Srbija, ko ne bi i bio. BDV, učlanim se ja, jedan sastanak, drugi, treći, peti, neki tamo početni paket, za to para nemam, žalim, hoću sebi da kupim telefon. Poslušam ja lepo sve što mi ona kaže, ajde, ima iskustva, a skeptik u meni i dalje živi, krenem da pozivam ljude, većina neće, neki hoće. Počinju priče u mojoj okolini “Nadji pravi posao dete, ne zamaraj se glupostima”, UPS, pa meni se i čini da imam pravi posao, da, dobro mi se čini, radno vreme 8 sati, ali na papiru, dodje roba, uvek na kraj radnog vremena, juri, slaži, uklapaj, sređuj cene, nema knjigovodje i računovodje, pa mora gazda da vozi novi BMW. Rešim ja da lepo otkačim plavušu i da probam da prodajem samo svom okruženju, več živaca za “širenje mreže” nemam, a ni vremena za stalne sastanke. Već neko vreme sa sobom stalno nosim promotivni materijal, dobrim drugaricama i njihovim mamama prodam po svojoj ceni, malo manje dobre klepim po ceni koje kompanija predlaže, neke bogami i dobro oderem, da im vratim milo za drago za nešto što su ranije “zaslužile”. Niko se ne žali, dobro je, imam mesečno ponekad i svoju celu platu, nekad nemam ni njenu četvrtinu. Znam samo da sam kupila telefon koji sam želela, poklonila roditeljima vredan poklon za 30 godina braka i dok je tako meni je lepo, sve radim onako usput i ne pada mi na pamet da stanem, bar dok je ovako kako je i dok ne nadjem “pravi” posao, ako to i postoji u Srbiji, čast izuzetcima.

  6. Ovde neki ljudi uporno govore o nekoj prodaji. Amway to nije. Amway stvara registrovanu mrezu potrosaca a ne prodavaca. Nemogu da verujem da posle toliko godina pojedini ljudi jos ne shvataju da se u Amway biznisu ne radi o prodaji vec o mrezi registrovanih potrosaca.
    Primer: Ja sam imao mrezu registrovanih potrosaca kod amwaya od 1000 ljudi X 30 maraka = 30,000 maraka mesecnog prometa od kupovine a ne od prodaje. (ako je neko nesto i prodao to je njegova stvar. niko to nije trazio) takav promet se nagradjivao od amway-a sa 21% ali ne za mene nego za celu grupu. znaci meni je ostajalo oko 1000 a 5000 je odlazilo za nagradjivanje mojih podgrupa. valjda ce sad biti malo jasnije zasto to nije piramida pogotovu kad vam kazem da je jednoj osobi, koju sam ja ukljucio u mrezu kupaca, ostajalo 2000 kada se isplate njene podgrupe. znaci zaradjivala je duplo vise od mene.

  7. HA, HA,HA,HA,HA Ja jastvarno nemogu da verujem kakve ljudi pisu gluposti((((((( bicu kratak firmi AMWAY 51 godina rade u 88 drzava sveta promet za 2009 god 8,2 MILIJARDE $$$$$$$$$$$$$)))))))) ZAPAMTITE u Srbiji AMWAY nepostoji svestose sada radi to neko radi individualno i NELEGALNO zato ljudi dobijaju pogresne informacije i pisu takve glupost daje to strasoooooooo

  8. Radio sam od januara 1995 di 1997 ovaj posao i ne mogu a da ne kazem da bi opet… Ovaj me je posao naucio kako da svoga sina vaspitavam jer sam trebao citati motivacione knjige tada sa 32 godine i danas sa 46 ja citam…a pre toga sam bio pametan i nije mi trebala knjiga :)Samo su ljudi pokvarili posao a raznih nas ima Ja sam bar nesto pozitivno izneo iz toga…Puno sam divnih ljudi sreo tada i puno naucio a isam preneo znanja i otvorio sebi novu temu psihologija..

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.