Procter&Gamble nije Đavolji sluga

P&G stari znak

Priča o tome kako kako jedna od najvećih svetskih multinacionalki Procter&Gamble finansijski pomaže Crkvu Satane potiče još iz davne 1981. godine. Glasine kako je stari logotip (na slici) pouzdan dokaz kako su P&G obožavaoci lika i dela gospodina Đavola (tobož podseća na određene stihove iz Biblije koji govore o pomenutom) napravile su velike probleme kompaniji koja, između ostalih, poseduje i robne marke kao što su Pampers, Gillet, Head&Shoulders, Ariel … P&G su bile potrebne godine kako bi popravio svoj imidž u javnosti, izgladio odnose sa hrišćanskim grupama potrošača, odgovorio na 200,000 poziva “gnevnih” mušterija i sprečio dalje širenje trača o saradnji sa svom “đavolskom poslu” kako od usta-do-usta tako i preko novih medija poput Interneta.

Četiri distributera proizvoda kompanije Amway su u aprilu 1995. godine iskoristila kompanijski sistem govorne pošte kako bi “oživeli” optužbe na račun P&G za saradnju sa Satanom. Sam Amway ništa nije učinio da spreči dalje širenje neistina o svom, kako im se tada činilo, glavnom konkurentu (koji je uzgred rečeno već tada imao 100 puta veći promet!) a po nekim svedočenjima ovaj trač postao je i obavezni deo prezentacija Amway proizvoda i “načina rada” u Severnoj Americi. P&G je nakon saznanja o ovom događaju presavio tabak i podneo tužbu protiv četiri distributera Amway-a Sudu u Juti. Presudom porote koja je izrečena 16. marta, nakon 12 godine trajanja procesa, četvorici distributera je naloženo da P&G isplate odštetu u iznosu od gotovo 20 miliona dolara.

U komentarima na presudu izdvaja se onaj Stivena Bajbia, jednog od tužene četvorice, koji i dalje tvrdi da “nije bilo loše namere da se naudi “konkurentu” već da je glavni cilj bio borba protiv Đavolje Crkve”. Oglasio se i Alticor, danas vlasnik Amway-a, saopštenjem u kome žali “što je i pored javnog izvinjenja, Procter&Gamble potrošio 12 godina kako bi uništio živote četvorici distributera Amway-a” uz zajedljiv komentar kako je “sramno što se P&G, kompanija vredna 68 milijardi dolara, 12 godina nateže oko iznosa koji može da zaradi za 2 1/2 sata”. Sam Amway, koji su u ovom slučaju uspešno odbranio od direktnih optužbi da je podsticao svoje distributere na akciju protiv P&G, obećao je četvorici distributera nastavak pomoći ukoliko odluče da se na presudu žale višem Sudu. Teri Loftus, predstavnik P&G, nakon presude je izjavio kako je kompanija do sada potrošila dosta novca da bi odbranila svoju reputaciju te da ipak sumnja kako će glasine potpuno nestati. Loftus kaže da P&G i dan danas primaju pozive u vezi sa “đavoljim poslom” ali da je taj broj značajno opao od kako se protiv pokretača “tračeva” redovno pokreću sudski postupci.





One thought on “Procter&Gamble nije Đavolji sluga

  1. Interesantno! Ja sam jedan od clanova “Amway” i mogu reci da je posao jako interesantan. Pare se mogu zaraditi samo zavisi koliko se angazujes oko toga.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.